Terwijl Oostende leegstand aanpakt, geeft staatshoofd slecht voorbeeld

Koning laat villa aan zee verkommeren

Koning laat villa aan zee verkommeren

Foto: © veo

De Oostendenaars zijn boos op Albert II. De Koninklijke Schenking zette begin vorig jaar het toprestaurant Au Vigneron met veel lawaai uit de Koninklijke Villa. Sindsdien staat de riante vakantiewoning van onze vorst leeg, is het verval ingezet en hebben vandalen vrij spel. Binnenkort volgt wellicht een beschamende boete voor leegstand.

De Koninklijke Villa, op een duin langs de promenade in Oostende, staat te huur. De oprit is afgesloten met paaltjes. Maar dat heeft vandalen er niet van weerhouden de sierlichten stuk te slaan. Een deel van die toegangsweg is zelfs opengebroken. Er ligt rommel en glas, onder meer afkomstig van het verbrijzelde raam, dat met houtkarton is dichtgetimmerd. Verder een kapot toilet en wat materiaal van een aannemer. Er werd ingebroken, maar de inbrekers vonden zeker niet de 'koninklijke' buit die ze verwachtten.

Een privé-firma bewaakt het domein, maar kon de vandalenstreken niet verhinderen. De uitbater van het voormalige restaurant Au Vigneron heeft de gevel nooit mogen opkalefateren. Ook binnenin is alles even aftands en kapot. Het was al versleten toen het restaurant moest opkrassen. Nu is het nog baldadig vernield ook. ,,Het is een echte schande meneer. En dat voor de koning'', vertelt een van de vele Oostendenaars die er dagelijks voorbijwandelen.

Pottenkijkers beu

De Koninklijke Schenking is eigenaar van dit koninklijk domein boven de zeedijk met zicht op zee, ooit bezit van koning Leopold II. In 1900, aan het einde van zijn leven, besloot die zijn gronden, kastelen, huizen en andere eigendommen aan het land te schenken. Er waren wel voorwaarden: de gronden en gebouwen mogen nooit verkocht worden en ze moesten hun oorspronkelijke functie en uitzicht bewaren. Tot de schenking behoren honderden eigendommen, zoals het park en kasteel in Laken, de Koninklijke Serres, het Arboretum in Tervuren, de Wellingtonrenbaan. Ze worden beheerd door de Koninklijke Schenking.

Nadien werden daar nog wat domeinen aan toegevoegd zodra ze hun functie voor de kroon verloren, zoals de pas in 1956 afgewerkte Koninklijke Villa. Die was gebouwd als kustverblijf voor de koninklijke familie. Maar de hoogbouw in de Parijsstraat en op de Astridlaan lokte zoveel pottenkijkers dat de koninklijken er al eind de jaren zestig liever wegbleven.

De stad Oostende verwierf het domein - villa en tuinen - in concessie en verhuurde het door, onder meer aan Jean-Claude Vanbiervliet en later aan Jean-Marie en Joanna Daue. Zevenendertig jaar lang hielden die er hun sterrenrestaurant Au Vigneron, tot het tot een dispuut kwam waarbij de Schenking een einde maakte aan de commerciële uitbating. In mei vorig jaar moest de Villa ontruimd worden aangezien de Schenking er niet langer een commerciële activiteit in wenste. Sindsdien verloedert het pand almaar sneller.

Vakantiecentrum of hotel

,,Wij willen dat het gebouw zo snel mogelijk weer een functie krijgt'', zegt schepen Yves Miroir (SP.A) van Oostende. ,,Helaas zijn wij geen eigenaar van de villa en hebben we ook weinig invloed op de bestemming.'' Oostende noch de provincie West-Vlaanderen vertoonden bij een vorige vraag interesse om het gebouw zelf te huren en te gebruiken.

,,Er zijn wel degelijk totaal nieuwe plannen met de Koninklijke Villa. Nog voor eind deze maand gaan we rond de tafel zitten met de drie kandidaten die een project hebben uitgewerkt. De voorstellen zijn serviceflats, een hotel of een vakantiecentrum'', reageert afgevaardigd beheerder Hertveld van de Koninklijke Schenking. ,,De gerechtsexpert heeft vaststellingen gedaan, zodat we de huurschade van de nv Vignocom kunnen terugvorderen.''

Maar vooraleer iemand iets met het pand kan doen, is een doorgedreven restauratie nodig. Het is bovendien maar de vraag of de nv Vignocom verantwoordelijk kan worden gesteld voor schade in het gebouw dat ze een jaar geleden verliet. Een nieuw lang proces en een heel lange leegstand dreigen.

De voormalige koninklijke tuin, die deels als Japanse tuin en deels als park door de stad Oostende wordt onderhouden blijft zo behouden, wat ook de functie van de verkommerde Villa wordt.

Corrigeer

MEER NIEUWS