Vredesactivisten zoeken kernbommen

Vredesactivisten zoeken kernbommen

Foto: yj

PEER / EVERE - Aan het Navo-hoofdkwartier bij de Shape in Bergen en aan de luchtmachtbasis van Kleine Brogel werd gisteren actie gevoerd door zogeheten Bomspotters. Die willen met zekerheid kunnen aanduiden waar Kleine Brogel zijn kernbommen stockeert.

Deze keer heette de actie ,,Bomspotting XL'', er namen honderden vredesactivisten uit heel Europa aan deel.

Het stond echter vast dat het zwaartepunt op Kleine Brogel kwam te liggen. En ook de Navo-top verwachtte dit want de voorbije dagen werden extra veiligheidsmaatregelen voorzien zoals nieuwe en hogere afsluitingen rondom het gigantische terrein en extra prikkeldraadversperringen. Bovendien werden naast 1.600 militairen ook zeshonderd agenten ingezet om de basis te bewaken. Burgemeester Theo Kelchtermans van Peer vaardigde een politiereglement uit waardoor de straten naar de basis hermetisch werden afgesloten. Een aantal Spirit-aanhangers trok dan maar naar de Spotterscorner waar twee kartonnen raketten over de omheining werden gegooid. Ondertussen trok een vijftal activisten door de omliggende bossen om op een zogezegd onbewaakte plaats over de omheining te klimmen. Maar ze werden snel betrapt. Nergens was er een grote groep te bespeuren om op die manier massaal trachten binnen te dringen. De actievoerders hielden er dit keer aan om in kleine groepjes van drie tot vijf mensen te opereren.

Uiteindelijk raakte een tiental manifestanten toch over de omheining. Ze werden volgens persofficier Luc Vanderfeesten onmiddellijk opgepakt en administratief aangehouden.

Verspreid over de drie actieplaatsen werden driehonderd manifestanten opgepakt en administratief aangehouden. Actievoerders trachtten daarnaast ook binnen te dringen in het Navo-satellietcentrum in Gooik in Vlaams-Brabant. Daar werden zestien administratieve aanhoudingen verricht

Corrigeer

MEER NIEUWS