,,Ik hoef geen publiekslieveling te zijn''

Turnster Ilse Despriet pakt Belgische titel én selectie WK dubbele minitrampoline

Turnster Ilse Despriet pakt  Belgische titel én selectie WK  dubbele minitrampoline

Foto: © SBR

Trampolinespringers hebben veel weg van circusacrobaten: gymnasten die metershoog de lucht in springen en duizelingwekkende salto's en schroeven draaien. Mooi en indrukwekkend, maar vraag de gemiddelde Belg wie de nationale sterkhouders zijn in deze turndiscipline en hij of zij moet je het antwoord schuldig blijven.
,,De meeste mensen kennen het niet. Het is geen commerciële sport of een sport met een diepgewortelde traditie in België zoals het wielrennen", zegt gymnaste Ilse Despriet.

Hulste is de thuisbasis van Ilse Despriet, het speerpunt van turnclub Steeds in Form Ooigem. Al jaren staat de 24-jarige turnster aan de Belgische, Europese én wereldtop in de dubbele minitrampoline: in 2001 haalde ze brons op de World Games, in 2002 werd ze Europees kampioene en gisteren kroonde ze zich in Melsele voor het vierde jaar op rij tot Belgisch kampioene, nu met 139 punten.

Ik ontmoet haar op een grillige zaterdagmiddag, een week voor het BK en volg haar richting sporthal Leieland in Ooigem, waar ze voor het eerst sinds drie weken opnieuw voluit kan trainen.

,,Een tijdje geleden liep ik een verrekking op aan mijn bil. Spurten zat er niet in, trainen op de dubbele mini dus ook niet. Een ideale aanloop is anders", vertelt Despriet.

In België is de concurrentie in haar discipline vrij beperkt, maar ook internationaal verdedigt Despriet al jaren met succes onze kleuren. Dat heeft ze niet alleen te danken aan haar turnkwaliteiten.

,,Ik ben een echte doorzetter. Als ik iets wil bereiken, ga ik er volledig voor", zegt ze.

Trainer Chris Devos knikt instemmend. ,,Met kop en schouders steekt ze er bovenuit, zeker qua mentaliteit. De zelfdiscipline die Ilse aan de dag legt, is uniek."

Goud

Trampoline is haar leven, zoveel is duidelijk. ,,Ik begon op mijn zesde met artistieke gymnastiek, maar omdat mijn rug niet lenig genoeg was, stapte ik op mijn tiende over naar trampoline."

,,Zolang ik me kan herinneren, train ik 18 uur en zeven dagen per week", vertelt de turnster.

EK-goud heeft ze al, een WK-medaille ontbreekt voorlopig nog op haar palmares. Daar wil ze dit jaar verandering in brengen.

,,Ik heb me al geplaatst voor de World Games in Duisburg (de tegenhanger van de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten, ivb), daar ga ik voor goud. Een gouden plak op het WK in Eindhoven is mijn tweede streefdoel."

Terwijl Despriet zich opwarmt, vertrouwt ook Devos me toe hoe ambitieus zijn pupil is. ,,Ilse wil op de World Games reeksen draaien die twee tienden hoger liggen dan het wereldrecord. Daarmee waagt ze zich aan erg moeilijke sprongen."

In tegenstelling tot het boegbeeld van het Belgische turnen Aagje Vanwalleghem moet Despriet het zonder veel mediabelangstelling stellen. Daar heeft ze mee leren leven.

,,Het zijn nu eenmaal altijd dezelfde sporten die het nieuws halen. Ik wil best een persconferentie geven voor een wedstrijd, maar hoeveel volk zal er komen opdagen, denk je?"

,,Bovendien staat artistiek turnen hoger aangeschreven dan de dubbele minitrampoline", zucht ze. ,,Ik hoop de sport met mijn mooie resultaten wat meer naar buiten te kunnen dragen. Ik hoef heus geen publieklieveling te zijn, maar het Belgische turnen is meer dan Vanwalleghem alleen."

Waardering

Kom haar ook niet vertellen dat trampolinespringen enkel een demonstratiesport is. ,,Trampoline heeft inderdaad een hoge spektakelwaarde, maar het blijft sport en het vergt veel van je lichaam."

,,Je moet beschikken over de nodige dosis durf en precisie, maar kracht, lenigheid en techniek zijn even belangrijk", legt de West-Vlaamse uit. ,,Een jurysport als trampolinespringen is moeilijker te volgen."

,,Bij voetbal of wielrennen is er weinig discussie mogelijk. Als de bal tegen de netten vliegt, is het een doelpunt en de renner die als eerste over de streep rijdt, wint. Bij trampoline zit het hem vaak in de technische details en die ziet een neutrale toeschouwer niet."

Net als alle topsporters hecht ook Despriet belang aan erkenning. ,,Het lijkt misschien niet zo, maar ik krijg voldoende waardering, zowel van mijn omgeving als van de trampolinewereld. Ik ben liever groot in een nevensport dan klein in een grote sport", zegt ze.

En die olympische droom? ,,Die heb ik al lang opgeborgen. Dubbele minitrampoline is geen olympische discipline en zal het wellicht nooit worden. Gelukkig zijn er de World Games en daar streef ik naar het hoogst haalbare."

,,Zolang de passie voor de trampoline brandt, blijf ik dat doen. Oh ja, en zolang er Snickers zijn, want voor elke belangrijke wedstrijd heb ik die chocoladereep echt nodig", lacht Despriet.

Corrigeer

MEER NIEUWS

Team Belgium

Aangeraden