Springen, vliegen, duiken

Trampolinespringers kiezen voor een discipline die minder in de schijnwerpers staat dan haar grote, artistieke zus. Dit weekend is het echter hun moment: in Melsele vinden de Belgische kampioenschappen Trampoline, Dubbele Minitrampoline en Tumbling plaats.
Trampoline is ontstaan als een zelfstandige discipline, waarbij de gymnasten een reeks van tien verschillende sprongen afwerken op een grote trampoline. Het is de enige turndiscipline waarin turners niet alleen individueel, maar ook synchroon springen. Sinds de Spelen van 2000 staat de trampoline op het olympisch programma.

Dubbele minitrampoline, de jongste gymnastiektak, is het resultaat van wedstrijdexperimenten met twee minitrampolines. De turners voeren vier verschillende sprongen uit (voorronde en finale). Een sprong bestaat uit een insprong, een salto van het eerste naar het tweede vlak, gevolgd door een salto met landing. De dubbele minitrampoline is geen olympische discipline.

Tumbling is een spectaculaire turndiscipline, waarbij gymnasten afwisselend fliks, salto's en schroeven uitvoeren op een verende baan van 25 meter. Een tumblingreeks bestaat uit zeven delen waarin de turners snelheid opbouwen en een eindsprong. Tumbling is geen olympische sport. (IVB)

Corrigeer

MEER NIEUWS

Team Belgium

Aangeraden