Opeenvolgende stormen dreigen brandverzekering duurder te maken

30.000 schadeclaims verwacht na zwaar onweer

30.000 schadeclaims verwacht na zwaar onweer

Foto: pn

Tussen 20.000 en 30.000 mensen zullen een schadeclaim indienen na het zware onweer van de voorbije dagen. De kosten dreigen in de tientallen miljoenen te lopen. 'Als de stormen elkaar in dit tempo blijven opvolgen, wordt de brandverzekering automatisch duurder', waarschuwt de sector.

Van kapotte vensters tot stukgeslagen daken en weggewaaide dakpannen: amper enkele uren nadat het noodweer woensdagavond lelijk had huisgehouden, werd gisteren al de eerste schade opgemeten. In Oost- en West-Vlaanderen bleef het allemaal nog binnen de perken, maar de meeste andere provincies werden zwaar getroffen.

Wie schade aan zijn woning opliep, kan een beroep doen op zijn brandverzekering. En dat zullen een pak mensen de komende dagen doen. Assuralia, de federatie van verzekeringsmaatschappijen, verwacht zowat 20.000 tot 30.000 schadedossiers, goed voor een kostenplaatje van enkele tientallen miljoenen euro's.

Dat de sectorfederatie zo snel al een raming kan maken, heeft maar met één iets te maken: ons land en dus ook de Belgische verzekeraars krijgen steeds vaker met stormen en de gevolgen ervan af te rekenen. Zo kregen we enkele maanden geleden nog, in februari, een gelijkaardige storm over ons heen. Die zorgde toen voor 31.307 schadedossiers, alles samen goed voor een kostprijs van 40 miljoen euro. In mei vorig jaar was het precies hetzelfde. Toen liepen 31.284 woningen schade op, goed voor 58 miljoen euro.

Waarschuwing

Niet toevallig komen de Belgische verzekeraars nu met een waarschuwing: 'In drie jaar tijd kregen we niet minder dan vier stormen over ons heen. Zoiets begint door te wegen', zegt Peter Wiels van Assuralia. 'Als het in dit tempo blijft stormen, zal de premie voor de brandverzekering hoe dan ook opslaan. Vergeet niet: meer stormen brengen ook meer schadeclaims met zich mee. En als er verlies wordt geboekt, moet dat nu eenmaal gecorrigeerd worden.'

Ook in Nederland kwam het Verbond van Verzekeraars meteen met een raming van de schadeclaims: 50 tot 75 miljoen euro gaat het noodweer daar kosten.

'Niet uitzonderlijk'

Intussen ziet het ernaar uit dat het gure stormweer van de voorbije dagen als ramp zal worden erkend. Dat zou goed nieuws betekenen voor landbouwers en al wie geen brandverzekering heeft. Zowel Waals minister-president Rudy Demotte (PS) als minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) drong gisteren aan op zo'n erkenning.

Opmerkelijk is wel dat het KMI de zware onweren van de jongste dagen 'niet uitzonderlijk' noemt. Ook al was er sprake van windhozen die snelheden haalden tot 122 km/uur en kreeg de brandweer het aantal noodinterventies op sommige plaatsen amper geslikt.

Wallonië is nog het hardst van al getroffen. Hoogst uitzonderlijk schakelde de politie van Bergen een helikopter in om foto's te nemen van de opgelopen schade. In Ciney zaten ze gisteren met 150 afgewaaide daken. Niet minder dan 5.000 gezinnen moesten het doen zonder elektriciteit.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees