Rioleringen kunnen hevige regenval opnieuw niet aan

Zware regenval doet kelders onderlopen

Zware regenval doet kelders onderlopen

De Brugse brandweer moest uren pompen om de ondergelopen kelders van het douanegebouw leeg te krijgen. Foto: © NORBERT MINNE

OOSTKUST - De zware regenval die zaterdag in de vroege morgen over de Oostkust viel, veroorzaakte heel wat wateroverlast. Het zwaarst getroffen waren de kelders van Douane in Zeebrugge en apotheek Serpentier in Blankenberge. door

De nacht van vrijdag op zaterdag kreeg de Oostkust een onweer te verwerken dat tot in de vroege uurtjes duurde. De zondvloed startte rond 5 uur en in een paar uur tijd viel er 28 liter per vierkante meter regen.

De gevolgen lieten dan ook niet op zich wachten. Rond 7 uur kreeg de Brugse brandweer een oproep dat er twintig centimeter water stond in de kelders van het douanegebouw in Zeebrugge. Verder was er ook nog schade aan het archief, de verwarmingsinstallatie en de lift. Oorzaak van de natte kelder was het uitvallen van een pompgemaal in de transportzone. De Brugse brandweer zette pompen in zodat het water in de kelder niet meer zou stijgen. Rond 10 uur kreeg Electrabel de pompen opnieuw aan de praat zodat het water kon worden weggepompt.

Ook in Knokke-Heist moest de brandweer een dertigtal ondergelopen kelders uitpompen, voornamelijk in de Churchil- Leopold-, Elisabet- en Lippenslaan. Wateroverlast komt voornamelijk omdat de riolering in de kelders niet uitgerust zijn met een terugslagklep.

Rioolbreuk

De grootste schade kreeg apotheek Serpentier te verduren aan de Kerkstraattrap in Blankenberge. Door een rioolbreuk stond er in de zaak zo'n 25 centimeter water. ,,Vrijdag hadden we enkele problemen met het water, maar we hebben dat kunnen indijken met zandzakjes'', vertelt Leen Serpentier. ,,Het gaat om de riolering die komt van de zeedijk en waarvan het water in de afvoerbuizen terecht komt in de Vissersstraat. Door de overvloedige regenval zaterdagmorgen is de rioolbuis die zich onder de extra stapelruimte en geklasseerde trap loopt gesprongen.''

,,De breuk werd al rond 6 uur vastgesteld maar de brandweer heeft ons maar rond 8 uur kunnen bereiken. Toen we aankwamen in onze zaak stond er 25 centimeter water. Het onderste gedeelte van de etalagekasten stonden in het water net als de verschillende radiatoren. Ook de speciale medische koelkast en computer doen het niet meer. In onze extra stapelruimte stond het rioolwater één meter hoog. Ik schat de schade op zo'n 25.000 euro'', vertelt Leen Serpentier.

Oorzaak van de rioolbreuk is een verstopping in de riolering in de Vissersstraat. Vandaag wordt een cameraonderzoek uitgevoerd en het is niet uitgesloten dat er een nieuwe riolering moet worden aangelegd. (NM)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio