Enkel daders mp3-moord zwijgen

Enkel daders mp3-moord zwijgen

Foto: © BELGA

Brussel, Haren - De moord op Joe Van Holsbeeck in het Centraal Station laat niemand onberoerd. Vrienden van de tiener lopen al dagen rond met een petitie en op internet circuleren meerdere websites voor Joe. Ook Bekend België laat zich niet onbetuigd. Premier Verhofstadt schreef de getroffen familie een brief en kardinaal Danneels bracht de jongen ter sprake in zijn paaspreek. Enkel de daders blijven zwijgen.

Het verlengde paasweekend bracht de speurders (nog) niet tot bij de daders. Misschien een strohalm voor de nabestaanden: het parket van Brussel liet weten dat de videobeelden van de bewakingscamera's in het Centraal Station bruikbaar zijn. ,,De steekpartij is te zien en er zijn verschillende getuigenissen", klonk het kort.

Maar al bij al is de familie van Joe Van Holsbeeck daar weinig mee gebaat. In een korte persmededeling riep de familie het voorbije weekend op tot een sereen debat. Het gezin Van Holsbeeck liet ook weten dat ze een open en constructieve manifestatie wil steunen. ,,Maar wacht daar alsjeblieft mee tot na zijn begrafenis van donderdag'', vragen ze.

Brussels Spirit-parlementslid Fouad Ahidar wil bijvoorbeeld een tweede witte mars houden. ,,Ik zal zeker de begrafenis afwachten, maar dan komen we op straat. Niet enkel voor Joe, maar Joe zal wel de aanleiding zijn. We komen op straat tégen het geweld'', verduidelijkte Ahidar gisteren.

Sylvie - de nicht van Joe - lanceerde intussen een weblog ter ere van Joe. Gisteren waren er al bijna 10.000 reacties gekomen op haar site. (zie kaderstuk) Het is duidelijk dat de vermoorde Joe Van Holsbeeck zo goed als bij iedereen gevoelens losmaakt.

Zo ook bij Guy Verhofstadt. De diep getroffen eerste minister wenste de familie Van Holsbeeck uit Haren in een kort briefje veel sterkte toe. Daarin prijst hij de familie voor ,,de waardige en serene manier waarop ze het leed dragen''. Hij noemt hen ook ,,sterk en moedig''. Verhofstadt schrijft verder dat hij overtuigd is van de solidariteit van alle mensen: jong en oud, Belg en allochtoon. Grond daartoe ziet hij in de vele pendelaars die stil blijven staan op de plek waar Joe werd gedood. Verder verzekert hij de familie ,,dat de zinloze moord niet onbestraft zal blijven en dat de zoektocht naar de daders voor alle politionele en gerechtelijke diensten een absolute prioriteit is''.

Hoeder van mijn broeder

In de volgelopen Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal haalde kardinaal Godfried Danneels zondag zwaar uit naar de omstandigheden waarin Joe werd vermoord. De aartsbisschop zei letterlijk: ,,God stelde ons aan als wakers en wachters, want het leven wordt bedreigd. Wat is het leven soms nog waard? Dat van Christus werd op dertig zilverlingen geschat. Dat van de jongeman in Brussel was een mp3-speler waard. Honderden hebben gezien hoe hij vermoord werd, maar niemand deed iets. Waar waren de wakers en de wachters, waar waren wij verleden woensdag om 16 uur? God vraagt ons: waar is jullie broeder? Waar is jullie Abel? En dan moeten we niet antwoorden zoals Kaïn: ben ik dan misschien de hoeder van mijn broeder? Of nog: zeggen, dat is de taak van de politie. Die kunnen niets als wij ze niet helpen in deze opdracht die met elke dag nog zwaarder wordt."

Gerechtelijke directeur in Brussel Glenn Audenaert draagt een gelijkaardige boodschap uit. ,,De politie kan nu eenmaal niet overal zijn. Veiligheid is een collectieve verantwoordelijkheid. Als burger zijn we allemaal een stuk verantwoordelijk voor de veiligheid van onze medeburgers." Volgens hem is de zaak van de mp3-moord een prachtvoorbeeld. ,,Mensen moeten de politie helpen om dit op te lossen en voor veiligheid te zorgen. Mochten we ons nu allemaal een beetje meer bewust zijn van de veiligheid van onze medemens, de schrik zou er niet zo inzitten en het extremisme zou niet zoveel plaats krijgen, is het nu van links of van rechts.''

Beelden verspreiden?

Het is ook Audenaert niet ontgaan dat de bevolking zich in deze zaak manifesteert. ,,Het is niet aan ons om daar tegenin te gaan, maar het is wel lastig. Want onze politiemensen trekken zich deze zaak ook heel hard aan.''

Over een stand van zaken in het onderzoek kan/mag hij maar weinig kwijt. ,,Er zit veel ruis op het onderzoek. Dat moet nu allemaal uitgefilterd worden. We moeten nakijken of bepaalde elementen een meerwaarde kunnen zijn. Het is een heel arbeidsintensief onderzoek, er werken continu tot 60 mensen aan deze zaak. Dat is gigantisch veel en dat zal afnemen in de loop van de volgende dagen, wanneer de informatiestroom opdroogt.''

Of dit geen hopeloze zaak is? ,,Neen. We hebben videobeelden van de verdachten. De onderzoeksrechter zal in de loop van volgende week beslissen of deze beelden al dan niet in de media worden verspreid. Waarom er zo lang wordt getalmd met die beelden? Omdat de rechten van de verdachten ook beschermd moeten worden. Maar wees gerust: we leggen op dit ogenblik alles in de weegschaal om de daders te identificeren. We hebben er goede moed in dat we de daders kortelings kunnen vatten."

Corrigeer

MEER NIEUWS