,,Zijn morgen mijn zoontjes aan de beurt?''

,,Zijn morgen mijn zoontjes  aan de beurt?''

Foto: © rr

De herinnering aan Joe Van Holsbeeck (17) domineert de hal van het Centraal Station in Brussel. Zijn klasgenoten hebben er bloemen, foto's en een petitie neergelegd. Duizenden jongeren uit het hele land schrijven ook hun verdriet weg op een website die de nicht van het slachtoffer gelanceerd heeft.

Paasmaandag, iets voor twaalf uur. Een oudere dame komt het Centraal Station binnengewandeld en legt een mooi boeket bloemen bij de rest op de plek waar Joe Van Holsbeeck vorige week woensdag vermoord werd voor zijn mp3-speler. Naast haar komt een Marokkaanse man met zijn twee zoontjes van vijf en zeven jaar oud staan. ,,Ik ben geboren en getogen in Casablanca'', vertelt hij. ,,Maar ik woon al vijftien jaar in België. Dit is mijn land. Mijn kinderen zijn hier geboren. Ze zien op televisie beelden uit het Centraal Station en vragen: papa, wat is er gebeurd? Daarom heb ik ze meegenomen tot hier. Ik leg ze uit wat er gebeurd is. Natuurlijk ben ik bang geworden. Gisteren gebeurt het met die jongen van zeventien, morgen met mijn eigen zoontjes. Wat doet het ertoe welke gezichtskleur de daders of de slachtoffers hebben? In Schaarbeek hebben blanke jongeren ook al het huis van een gezin vreemdelingen in brand gestoken. Het enige dat telt, is dat dit nooit meer gebeurt.''

Klasgenoten houden petitie

Daar willen de rouwende vrienden van Joe voor zorgen. ,,We verzamelen handtekeningen'', vertelt Catherine (17), die met Joe in de klas zat en al drie dagen met haar petitie door het Centraal Station dwaalt. ,,We eisen dat de veiligheid in de Brusselse stations verbetert. We zullen ook aan het ministerie van Binnenlandse Zaken vragen om een betere opleiding voor allochtone jongeren, want wie geen goede opvoeding krijgt, ontspoort. Misschien organiseren we nog wel iets, een mars of zo, maar eerst komen we morgen samen op school en wachten we de begrafenis van Joe af.''

Ook bij de scouts marins - de zeescouts uit de Brusselse haven - wordt intens maar sereen gereageerd op het overlijden van een van hun leden. Op de website 75seascouts.be is een forum opgericht met als titel Hommage à Ourson , Frans voor beertje, de totem van Joe. ,,Racistische verwijten zijn onnodig en te gemakkelijk. We komen samen op het forum om Joe te herinneren, niet om te discrimineren.'' Getekend: Zibeline, Beertjes beste vriendin. Op een ander forum op het internet, gelanceerd door de nicht van Joe, zijn de racistische verwijten echter nauwelijks nog te tellen. Bijna tienduizend reacties staan erop te lezen. Gaande van ,,Dit land is afgegleden in totale decadentie'' tot ,,Ik vraag me af in welke omstandigheden mijn kinderen zullen moeten opgroeien''.

Meer spoorwegpolitie

De vakbonden van de NMBS vragen meer middelen voor de spoorwegpolitie om de veiligheid rond de hoofdstad te kunnen garanderen. ,,In Brussel-Halle-Vilvoorde, waar ongeveer honderd stations zijn, zijn er slechts een vijftigtal mensen van de spoorwegpolitie. Dat zouden er twee keer zoveel moeten zijn.'' (BDC)

Corrigeer

MEER NIEUWS