SP.A vraagt mening van GOMB-kopers

Klachten over goedkope woningen

Klachten over goedkope woningen

,,De branddeur zo goed als waterdicht zijn'', zegt Frans Parren. ,,Maar bij deze deur hebben zelfs de scharnieren het al laten afweten.'' Foto: © herman ricour

BRUSSEL - De Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij van Brussel (GOMB) verkoopt woningen onder de marktprijs. Maar verschillende kopers zijn niet te spreken over hun woning. De SP.A Brussel start een enquête. ,,We willen op een objectieve manier te weten komen welke problemen zich stellen'', zegt GOMB-bestuurder en SP.A-parlementslid Willem Stevens. Frans Parren, een ontevreden koper, zal het enquêteformulier wat graag invullen.

De Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij moet Brusselaars de mogelijkheid bieden een betaalbare woning te vinden. Ze geeft daarvoor subsidies die meestal rond dertig procent van de aankoopprijs dekken. De maatschappij werkt samen met privépartners om een huisvestingsproject op poten te zetten. Een succesformule, want de wachtlijst voor een GOMB-woning is lang.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. De GOMB is bij een woonproject minderheidsaandeelhouder en heeft niet altijd veel vat op de particuliere aannemers. Die handelen niet steeds volgens het boekje.

Enkele probleem-projecten haalden al meermaals het nieuws. Een ervan is Immo Grana op de Nieuwe Graanmarkt, hartje Dansaertwijk. Frans Parren kocht er in 1999 een appartement op plan en dacht als klant van de GOMB op beide oren te kunnen slapen. Dat is even anders uitgedraaid. ,,In de verkoopbrochure oogt het project heel mooi maar daar hebben de architect en de aannemer zich helaas niet aan gehouden'', vertelt Parren.

Het Granaproject kent heel wat problemen. Lekkend plafond in de garage, een branddeur die niet dicht kan omdat de scharnier het liet afweten, gebrekkige geluidsisolatie, rook- en geurhinder, problemen met verwarming en verlichting; het staat allemaal in het lijstje met gebreken aan het woningproject.

Structurele problemen

Volgens bewoner Lieven Wera liggen structurele problemen aan de basis. ,,Voor dit project waren de projectontwikkelaar en de aannemer dezelfde firma maar dat is tegenstrijdig. Een projectontwikkelaar moet erop toezien dat de aannemer de afspraken inzake prijs en kwaliteit respecteert. Als het om dezelfde gaat, krijgt die vrij spel. In dit geval heeft hij de afspraken aan zijn laars gelapt'', legt Wera uit.

Er zijn klachten dat de GOMB niet uit haar fouten heeft geleerd: ,,We hebben duidelijk laten blijken niet tevreden te zijn over een bepaalde architect. Toch zal de GOMB voor een nieuw project op diezelfde architect een beroep doen. Ook de aannemer kreeg een nieuw project toegewezen. Ik stel me vragen bij die keuze'', aldus de bewoner.

Het Granaproject is niet het enige dat gebreken kent. Even verder op de Koolmijnenkaai, net tegenover het trendy café De Walvis, ligt Het Zwarte Paard. Na tien jaar zijn de woningen nog altijd niet definitief opgeleverd ( bij de definitieve oplevering verklaart de koper akkoord te gaan met de toestand van de woning en kan de aannemer niet meer verantwoordelijk worden gesteld, nvdr. ) Een van de kopers in het Granaproject is nauw betrokken bij het bestuur van de GOMB. ,,Hij kocht hetzelfde appartement als ik maar wat later en betaalde 250.000 oude frank minder'', merkt Parren op.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio