Zangeres Samantha weet belangeloze inzet te waarderen

,,Ik heb een groot respect voor vrijwilligers''

HALLE / LOT - ,,Mijn leven speelt zich grotendeels af in een rolstoel. Maar bij de pakken blijven zitten is niets voor mij. Ik zing nog altijd vol overgave. Ik hou van dansen en muziek. Het is niet eens gelogen''. Zangeres Samantha weet als geen ander de inzet van vrijwilligers te waarderen. Dat deed ze ook in Halle.

De Halse welzijnsraad nodigde een paar honderd vrijwilligers uit voor een ontmoeting met Samantha. De zangeres uit Lot kwam er vertellen over haar ervaringen met vrijwilligers als MS-patiënte. Haar bemoedigende en levenslustige woorden deden deugd.

,,Eén keer per jaar wil Halle deze mensen eens expliciet dank u zeggen want hun inzet wordt vaak niet naar waarde geschat'', aldus Annie Devis van de welzijnsraad.

Leven in rolstoel

Daar is zangeres Samantha het volmondig mee eens. Sinds ze multiple sclerose heeft kan ze niet meer zonder hulp. ,,Ik heb een ongelooflijk respect voor mensen die belangeloos het leven van anderen draaglijker maken. Thuis heb ik voortdurend hulp nodig. En ook om naar optredens te gaan''.

,,Mijn leven speelt zich grotendeels af in een rolstoel, hoewel ik me thuis zo veel mogelijk probeer te behelpen met krukken. Acht maanden geleden overleed mijn echtgenoot. Aan hem had ik een grote steun. Gelukkig zijn er thuiszorgdiensten en vrijwilligers. Voor hen doe ik mijn hoed af. Want ik wil blijven zingen. Mijn ziekte blijft stabiel en aan mijn stembanden mankeert niets''.

Geen medelijden

Samantha, intussen 56, kreeg twaalf jaar geleden te horen dat ze leed aan MS. ,,De diagnose was hard. Maar bij de pakken blijven zitten, is niets voor mij. Ik zing nog altijd vol overgave I k hou van dansen en muziek . Het is niet eens gelogen''.

Voor vrijwilligers had Samantha tips. ,,Wanneer je tegen iemand in een rolstoel praat, zet je dan op dezelfde hoogte. Anders praat je over de persoon heen. Doe nooit of je mensen in een rolstoel niet ziet en als je iets te vragen hebt, doe het dan rechtstreeks en niet via de begeleider. Medelijden is nergens voor nodig.''

,,Als je iemand met een handicap wil helpen, vraag dan eerst of je dat mag doen. Veel mensen willen liever niet geholpen worden en willen zo zelfstandig mogelijk door het leven gaan. Als ik met mijn rolstoel tegen iemand aan rijd, dan is het aan mij om sorry te zeggen en niet omgekeerd''.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio