Jeugdauteur Do Van Ranst vertelt over zichzelf

Jeugdauteur Do Van Ranst vertelt over zichzelf
,,Ik ben een schrijver die heel veel aan de lezer overlaat", zegt Do Van Ranst. Zijn boek Mijn vader zegt dat wij levens redden was dit jaar genomineerd voor de Boekenleeuw, maar haalde het jammer genoeg niet. Ondertussen ligt zijn nieuwe boek Ravenhaar al in de winkel. ,,Ik ben zelf gek op kleine boekjes over verliefdheid en vriendschap!"

V anaf welk moment wist je dat je jeugdschrijver wilde worden?

,,Toen ik twaalf jaar was, wist ik al dat ik iets met schrijven wilde doen. Ik kan voor de rest niet zo veel en ik merkte dat het iets was waar ik me heel goed bij voelde. Ik verslond heel wat jeugdboeken, dus bijna automatisch ben ik jeugdboekenschrijver geworden. Zoals vele tieners en pubers schreef ik vooral gedichten. Zo ben ik overgeschakeld naar korte verhalen. Op een gegeven moment lag mijn kast bijna vol." Welke boeken las je zelf als kind?

,,Het soort boeken dat ik nu zelf schrijf. Ik hou helemaal niet van actieboeken, science-fiction of griezel. Ik las heel graag de compacte, dunne boekjes over de hele kleine dingen zoals verliefdheid en vriendschap. Ik was er toen al gek op en houd er nu nog steeds van." Welke soort boeken vinden we terug in jouw boekenkast?

,,Vooral jeugdboeken natuurlijk. Maar ook boeken over honden, want ik ben een grote hondenfreak. Als ik geen schrijver was geworden, was ik misschien wel hondentrainer geworden." Moet je studeren om schrijver te worden of is het een talent dat je bezit?

,,Het is een talent. Ik heb helemaal niets gestudeerd dat met schrijven te maken heeft. Schrijven is iets dat je graag moet doen. Je kan het niet leren op school. Als je een gezonde dosis fantasie hebt en handig bent met je eigen taal kan je zeker schrijver worden. Je moet niet foutloos kunnen schrijven. Ik schrijf zelf ook nog foutjes hoor.'' (lacht). De personages uit je boek, bestaan die echt of zijn ze allemaal verzonnen?

,,Ik verzin ze allemaal, maar er zit altijd wel een stukje in van mensen die ik ken. Soms zit er zelfs een stukje van mijzelf in. Mijn ideeën komen ook uit mijn eigen leventje. Ik zit zelf volop in de kindertoneelwereld. Dina, het personage uit Zeven zinnen en een zoen en Een pruik en paarse lippen , is een beetje een samenraapsel van verschillende kinderen uit mijn groep.'' Welk personage uit één van je boeken zou je zelf eens willen zijn?

,,Dina, omdat ze zo enthousiast is over wat ze gaat doen. Ze is een zwevertje en altijd goed gezind. Ik vind haar echt een leuke meid. Bij dit personage voel je jezelf heel gelukkig.'' Je laatste nieuwe boek Ravenhaar gaat over verliefdheid en andere culturen. Wanneer was jij voor het eerst verliefd?

,,Toen ik negen jaar was. Op de speelplaats was ik stapelverliefd op Karolien. Nu ben ik nog steeds verliefd op mijn twee zoontjes. Zij zijn de ware liefde in mijn leven." Waarom zou een kind volgens jou boeken moeten lezen?

,,Boeken lezen helpt je te fantaseren. Wanneer je naar een film kijkt, is alles al voor jou ingevuld, maar wanneer je een boek leest, is er nog zoveel ruimte over om zelf dingen te gaan verzinnen. Ik ben zelf een schrijver die nog heel veel aan de lezer overlaat. Ik hou enorm van open eindes. Lezen opent nieuwe werelden en daarom zouden alle kinderen moeten lezen." Ben je al bezig met een volgend boek?

,,Ik ben volop bezig met het schrijven van nieuwe boeken. Er is een derde boek met Dina klaar dat net voor de boekenbeurs uitkomt. Daarna komt er een jeugdroman uit die tegelijk ook een toneelstukje is.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees