Regering verkoopt helft Fortisbank in ijltempo

Regering verkoopt helft Fortisbank in ijltempo

De regering kiest voor de vlucht vooruit. Foto: © Photo News

De regering-Leterme verkoopt nog deze week haar helft van de Fortisbank door aan BNP Paribas. Daarmee pakt de regering de rechters in beroep en de klagende aandeelhouders in snelheid. Vrijdag nog verkregen de aandeelhouders de opschorting van de verkoop.

De ontsteltenis in de Wetstraat was groot toen vrijdagavond de zowat 2.000 klagende aandeelhouders in beroep gelijk haalden met hun klacht dat de regering hun rechten miskende toen ze begin oktober de Fortisholding uitkleedde.

De Nederlandse onderdelen werden toen doorverkocht aan Den Haag. De Belgische bank plus de verzekeringspoot ging naar de Franse grootbank BNP Paribas. Waarna de overkoepelende Fortisholding overbleef met rommelkredieten en weinig waardevolle overzeese participaties. Het aandeel Fortis is sindsdien nog geen euro waard.

Het vonnis van vrijdagavond van de rechtbank in beroep bepaalt dat de verkoop aan de Fransen gedurende 65 dagen wordt bevroren en dat ondertussen een 'commissie van vijf wijzen' moet uitmaken of de Nederlanders en de Fransen tegen gerechtvaardigde prijzen werden bediend. Die 'bom' leidde zaterdag tot urenlang crisisberaad binnen het kernkabinet. Maar er was op geen enkel front grote paniek, verzekeren de deelnemers.

Vice-premier Jo Vandeurzen (CD&V) nam niet deel aan het crisisberaad: als minister van Justitie moet hij waken over de rechtsgang, en dus kon hij zich wegens de scheiding der machten niet rechtstreeks mengen. Inmiddels is de regering overtuigd dat het arrest van de twee rechters in beroep volstrekt rechtsgeldig is. Dat een derde rechter thuis met ziekteverlof zat en het arrest niet hardop werd voorgelezen, doet niets af aan de conclusies. In Cassatie gaan heeft bijgevolg geen zin.

Dus werd gekozen voor de vlucht voorwaarts: de deal met de Fransen versneld uitvoeren. Maandagavond komt de ministerraad uitzonderlijk samen om dit scenario te bekrachtigen. Daarna, misschien al dinsdag maar zeker voor het einde van de week, worden de 49,9 procent van de aandelen die in handen zijn van de federale overheid en die niet worden 'bevroren' door het arrest van de rechters in beroep, doorverkocht aan BNP Paribas, tegen de afgesproken voorwaarden.

Daarna is het afwachten. Gaan de 2.000 aandeelhouders onder leiding van hun advocaat Mischaël Modrikamen door met hun verzet? Modrikamen geeft deze namiddag een persconferentie.

Van hun kant lieten de directies van zowel Fortis Bank als BNP Paribas gisteren weten dat de kalender volgens afspraak wordt afgewerkt. 'Weliswaar met enige vertraging maar onverkort. Noch klanten noch werknemers hoeven zich bijkomende zorgen te maken.'

De kalender kan toch nog voor verrassingen zorgen: het tussentijdse rapport van de experts wordt verwacht op 12 februari, en kort nadien volgt sowieso een buitengewone vergadering van aandeelhouders van Fortis - alleen toegankelijk voor wie vóór 14 oktober aandelen had - om uitspraak te doen of de lege doos van de holding moet worden opgevuld.

Het arrest heeft ook gevolgen voor de getroffen Nederlandse aandeelhouders. Eventueel zullen zij 'kolossale' schadeclaims indienen tegen de Belgische overheid, lieten zij vrijdagavond verstaan. Ze maken geen schijn van een kans, liet Den Haag gisteren doorschemeren.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees