Wanneer keert een bedrijf dividend uit?

Aandelen worden vaak iets duurder naarmate de datum van uitkering van het dividend nadert. Hoe kan ik weten wanneer een bedrijf zijn dividend zal uitkeren? (Jan Van Vooren, Zomergem)De beslissing over het dividend wordt genomen door de algemene vergadering van aandeelhouders. Eigenlijk zou ik beter schrijven dat die beslissing wordt 'bekrachtigd' door de aandeelhouders. Want de eigenlijke beslissing wordt genomen door de raad van bestuur. In de overgrote meerderheid van de gevallen volgt de algemene vergadering gewoon het voorstel van de bestuursraad.

Bij beursgenoteerde bedrijven volgt de betaling van het dividend doorgaans al enkele dagen na de goedkeuring van het dividendvoorstel door de aandeelhouders.

Laten we materiaaltechnologiegroep Umicore als voorbeeld nemen. De algemene vergadering van dinsdag 28 april het dividendvoorstel goedgekeurd. Het bedraagt 0,65 euro bruto per aandeel. Na inhouding van 25 procent roerende voorheffing ontvangen de beleggers dus 0,4875 euro netto. Wie over strips beschikt, ontvangt 0,5525 euro netto.

Sinds eergisteren, donderdag 30 april, is het aandeel bovendien genoteerd als 'ex-coupon'. In de praktijk bestaan er geen coupons van Umicore. Het is een van de eerste Belgische bedrijven die zijn aandelen gedematerialiseerd heeft. Wat wil die notering 'ex-coupon' dan zeggen? Iedereen die op woensdag 29 april aandelen had van Umicore, ontvangt het dividend. Wie het aandeel op donderdag 30 april heeft gekocht ('ex-coupon'), zal het dividend over het boekjaar 2008 niét ontvangen en nog een jaar moeten wachten op zijn eerste dividend. Wie wel recht heeft op het dividend, zal het bedrag volgende week woensdag (6 mei) op zijn rekening zien verschijnen.

Informatie over het dividend kun je al veel vroeger te weten komen. Je vindt ze al in de agenda voor de algemene vergadering. Die agenda wordt doorgaans een maand vooraf bekendgemaakt. Dat gebeurt in de (gespecialiseerde) pers én op de website van het bedrijf.

In de meeste gevallen weet je het zelfs nóg vroeger. De meeste beursgenoteerde bedrijven maken hun geplande dividend namelijk al bekend bij de publicatie van de jaarresultaten. Bij Umicore was dat al op 12 februari.

Het klopt dat aandelen vaak iets duurder worden naarmate de datum van uitkering van het dividend nadert. Dat komt wellicht doordat beleggers nog kopen met de bedoeling het dividend op te strijken. Toch is dat geen algemene regel. Umicore vormde deze week alvast een uitzondering. Toen het bedrijf dinsdagochtend bekendmaakte dat de omzet in het eerste kwartaal van 2009 zo'n 23 procent lager uitviel dan in dezelfde periode vorig jaar, dook het aandeel ruim 7 procent lager, ook al zat er enkele dagen later een dividend aan te komen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen