Orgeldraaien moet olympisch worden

Veel draaiorgels, mooi weer en een massa volk. De Vrienden van de Draaiorgels organiseerden zondag het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien. Dat heet Wisselbeker Geert Hoste. De komiek ijvert voor de erkenning van draaiorgelspelen as olympische sport.

Veerle WEECK

Achttien kleine handdraaiorgels, kleurrijke straatorgels en majestueuze jazzorgels sierden zondag het straatbeeld in Eizeringen. Vrolijke muziekklanken weerklonken in het centrum. Waar er vorig jaar negen orgeldraaiers aan het kampioenschap deelnamen, telde het centrum nu achttien orgels.

Juryleden Geert Hoste, Sven Ornelis (Q-Music), Merho, Dimitri Stuer (Radio 2) en Annelore Stroobants (miss Vlaams-Brabant) beschouwden het orgel van Luc Peeters uit

Westerlo

als het mooiste en best klinkende van allemaal. De man sleepte dan ook de titel van Belgisch kampioen in de wacht. Dirk Lagois uit

Huldenberg

werd bekroond als kampioen van Vlaanderen. Jozeph Dobbeni uit

Tellin

werd kampioen van Wallonië.

Geert Hoste, zelf een verwoed draaiorgelman, kwam vorig jaar op de idee om een Open Belgisch kampioenschap te organiseren en hij verleende zijn naam aan de trofee. 'Open' betekent dat zowel particulieren als (semi-)professionele draaiorgelspelers mogen deelnemen. Drie orgeldraaiers uit de regio namen aan het kampioenschap deel.

Omdat Geert Hoste begaan is met de draaiorgels lanceerde de komiek zondag in Sportweekend een oproep aan IOC voorzitter Jacques Rogge om orgeldraaien als een olympische sport te erkennen en deze in 2008 op het programma te zetten van de Spelen in Beijing. Wie graag de kleurrijke draaiorgelfoto's bekijkt surft naar www.draaiorgel.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus