Food

Say cheese!

Brugse bierkaas met Rodenbach.

Wij, Belgen eten elk jaar gemiddeld minstens 12 kilo kaas. Maar alles kan beter, en dus probeert de zuivellobby ons te verleiden met originele varianten, nieuwe presentatievormen, unieke herkomstbenamingen en mooi gereedschap.

Brugse bierkaas met Rodenbach

Door de bittere en zure smaakcomponenten toont bier zich vaak een betere gezel van kaas dan wijn. Dat bracht Belgomilk op het ideetje om een bol halfzachte kaas tijdens het rijpen een badje te geven van roodbruin Rodenbachbier. Het resultaat is Brugge Bierkaas met Rodenbach. De generfde korst heeft een bruin tintje en qua smaak krijgt de romige, licht pikante zuivel er een rins accentje bij. Laat zich degusteren met een, wat dacht u, friszure Rodenbach, maar ook met geuze, kriek en zelfs een pilsje. Prijs: 16,99 euro/kg.

Philadelphia Duo

In het rijk van de verse kaas in kuipjes heeft Philadelphia een stevige stek veroverd. Het merk waagt nu een stap naar de serieuze kaasplank onder de benaming Duo. Vanonder het stolpje komt een ovaal blokje tevoorschijn dat bij het aansnijden twee texturen laat zien: een vaste, zachte korst omhult een mousse. Proeft lang niet mis op een stukje stokbrood, maar de echte zwaargewichten hoeven niet meteen te vrezen voor hun plekje op de plank. Verkrijgbaar in drie smaken: natuur, knoflook & fijne kruiden, tijm & honing. Prijs: 2,39 euro.

Brie Caractère

Le Rustique heet het merk en om het landelijke en authentieke in de verf te zetten is deze flinke spie Brie de Caractère verpakt in een houten doosje en een folie met Vichyruitje. Hij wordt zoals het hoort in Normandië gemaakt met melk van geselecteerde boerderijen. De kaasmeesters daar verstaan blijkbaar hun vak want ons testexemplaar was perfect gerijpt tot in de kern, en daarmee bedoelen we: romig en smeuïg, met een pittige, volle smaak. Prijs: 2,59 euro (200 g).

Noord-Hollandse Gouda met Rode Zegel

Gouda mag overal gemaakt worden maar het betere werk is de Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel, de enige die prat gaat op een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), een Europees kwaliteitskeurmerk. De kaas wordt in Noord-Holland gemaakt met melk van uitsluitend Noord-Hollandse koeien. Dat die dieren grazen op ingepolderde, licht zilte weiden zou het geheim achter de volle, zoete smaak zijn. Wij bevonden de jonge variant ideale broodkaas maar vielen vooral voor de overjaarse Classique, een volle en krachtige brokkelversie, met rijpingskristallen voor een extra kick.

Niet uithollen, wel snijden

Typisch is dat: na een paar keer aansnijden krijgt je mooie blok kaas de vorm van een bootje en wordt snijden een synoniem voor uithollen. Met de kaassnijder van Eva Solo hou je het recht, want dit gereedschap heeft een dubbele functie. Met de schaaf kan je de harde korsten verwijderen, met de snijdraad gaat de kaas keurig aan dunne of dikkere plakken. Te koop in kook- en interieurwinkels, richtprijs vanaf 32 euro.

www.evasolo.comwww.nonplusultra.com

Kaas, zei de muis

Habitat brengt humor in de keuken met Animal House-accessoires in de vorm van gestileerde dierenfiguurtjes die misschien ook kinderen kunnen warm maken voor een stukje keukencorvee. De kaasrasp, die tevens dienst doet als opdienkommetje, oogt als een olijke muis. De rasp is van metaal, het doosje van kunststof. Reken op 7 euro.

Krullen schaven

Tête de Moine is een vrij exclusieve maar bijzonder lekkere Zwitserse kaas. Het bijzondere eraan is dat je hem niet in blokjes op plakjes snijdt maar er fijne krulletjes of rozetjes afschaaft. Daarvoor werd een speciaal instrument ontworpen, de girolle, een schaaf die ronddraait. Het exemplaar van Bodum heet Heidi en komt compleet met een bewaarstolp in acryl. Prijs rond de 40 euro.

Corrigeer