Interieur

Binnen & buiten

Gouden wellnesstuin

De woning kreeg een strak en eigentijds uiterlijk. Foto: Yvan De Sadeleer

Achter een modern huis in Opglabbeek gaat een groot geheim schuil. Renaud Hamal en zijn vrouw Irène lieten er een fantastische wellnesstuin aanleggen. Uren kunnen ze er genieten en bij regenweer duiken ze gewoon het buitenhuisje in, dat hun tweede thuis is geworden.

Midden jaren negentig stootten Renaud en zijn vrouw op een stuk bouwgrond in het Limburgse Opglabbeek. Beiden zijn afkomstig van de gemeente en ze wilden er graag blijven. 'We zagen in het stuk bouwgrond meteen een uitdaging. Destijds stond er nog een bos op en de grond helde twee meter af', zegt Renaud. De man is zelf architect. De woning zou zijn uithangbord worden. 'Ik wist wat ik wilde, maar ik wilde ook mijn vrouw mee laten beslissen. Daarom vroeg ik haar te tekenen hoe zij wilde dat het huis eruit zou zien. Ik zou tegelijkertijd ook een tekening maken. We zouden die twee dan met elkaar verenigen. Tot onze grote verbazing tekenden we ongeveer hetzelfde huis.'

De woning kreeg een strak en eigentijds uiterlijk. De leefruimte is duidelijk van het werkgedeelte gescheiden. 'Dat is vanaf het begin de bedoeling geweest. De kantoren liggen aan de rechterkant van het huis. Het woongedeelte is links te vinden. Je moet die twee zaken toch wat gescheiden kunnen houden.'

Maar één deur

De benedenverdieping is een grote open ruimte. 'Ik denk dat er maar één deur staat.' Grote raampartijen aan de zuidkant laten veel licht binnen en bieden een mooi zicht op de tuin. Het plafond kreeg kleine niveauverschillen om zo de vorm van het huis en de verschillende delen van de open ruimte te benadrukken. 'We hebben gekozen voor zeer duurzame materialen, zoals een beukenhouten vloer gecombineerd met graniet. Als ik iets doe, wil ik dat het direct volledig in orde is. Ik ben niet iemand die voor goedkope materialen kiest om na een paar jaar slijtage vast te stellen en alles te moeten uitbreken en opnieuw te bouwen of aan te leggen.' Zo ging het koppel ook volledig voor de groene filosofie. Er werd voor een stevige isolatie gekozen, regenwater wordt gerecupereerd en er zijn zonnepanelen geplaatst en een warmtepomp geïnstalleerd.

Voor de inrichting werd een interieurarchitect aangesproken. In overleg kozen ze voor een eigentijdse, maar toch warme inrichting. Verschillende schakeringen taupe komen regelmatig terug, van de grote sofa tot de kasten en muren. Bijzonder in de woonkamer is de open haard. Een grote kom met een vlam, gecreëerd door een gasvuur, verwarmt de woonkamer. De stoelen aan de eettafel zijn de eyecatchers in de open ruimte. 'Het zijn originele Macintoshstoelen. Ze zijn eigenzinnig, maar maken dit interieur af', zegt Renaud. In het interieur is hier en daar een oosterse toets te vinden. De familie Hamal reist graag en vooral het oosten spreekt hen aan. 'Beelden die ik meebreng, krijgen allemaal een plek in het interieur.'

Inspiratie uit Spanje

De familie Hamal wist vanaf het begin dat bij zo'n woning ook een mooie tuin hoort. Eerst werd de tuin aan de voorkant aangelegd. De waterpartijen geven de woning met architectenbureau nog meer cachet. 'Inspiratie heb ik opgedaan in Spanje, aan het Alhambra. Het leek me een tof idee om hier een strakke vijver met brugje richting voordeur aan te leggen', lacht hij.

Wat later werd ook de achtertuin onder handen genomen. 'We zijn buitenmensen. Wij moeten kunnen genieten van onze tuin. En met dat idee in het achterhoofd ben ik een tuin beginnen te ontwerpen. Het zou een wellnesstuin worden met oosterse invloeden. Ik ben enorm lang bezig geweest met het uittekenen van de tuin. Telkens opnieuw werden de schetsen even weggelegd om het idee te laten bezinken. Door het grote niveauverschil met het woongedeelte en de lager gelegen kantoren was het een groot puzzelwerk om hier een mooie wellnesstuin uit te tekenen. En net zoals met de woning wilde ik dat de tuin in één keer goed zou zijn en jaren zou kunnen meegaan.'

Het resultaat is verbluffend. De tuin is een buitenruimte geworden waar genieten het codewoord is. Tuinaannemer Alex Winters werd in de arm genomen. De jacuzzi van vrouw Irène moest een plek krijgen in de tuin en er zou een vijver aangelegd worden. De waterpartij kreeg verschillende niveaus. Ze start boven aan het terras met drie bruiskoppen. Het water klettert neer op een ruwe rots. 'Die steen zijn we zelf uit de groeve gaan halen en hebben we volledig zelf met beitel en hamer bewerkt. Deze ruwe steen in de strakke tuin geeft een bijzonder effect', zegt tuinaannemer Alex Winters trots. Deze tuin is een van zijn paradepaardjes. Het water komt neer in een grote waterbak waar de vissen in rondzwemmen. Via stapstenen over de vijver kan je van de ene kant van de tuin naar de andere kant wandelen. De jacuzzi kreeg een plaats op een terras in bankiraihout. Er werd gekozen voor blauwe steen, graniet, basalt en arduin om de trapjes, paden en plantenvakken aan te leggen.

Groenblijvers

Om de tuin een mediterraan klimaat met oosterse tinten te geven, werd gekozen voor een speciale beplanting. 'We hebben voornamelijk voor groenblijvers gekozen. Zoals de Japanse esdoorn, cornus, pachysandra en buxus. Die combineren we met een aantal eenjarige planten en zomerbloeiers, zodat de tuin in de zomer een ander uitzicht krijgt', zegt de tuinaannemer. In de achterhoek van de tuin werd een buitenhuisje gebouwd. De muren bestaan uit grote glazen deuren die volledig kunnen worden opengezet. In het huisje werden een buitenkeuken en een knusse open haard geïnstalleerd. 'Het idee van de haard heb ik gepikt in China', lacht Renaud. 'Ik heb hier en daar een steen laten uitspringen, zodat er kaarsjes geplaatst kunnen worden. Het huisje is een gezellige ruimte waar we regelmatig vrienden uitnodigen. We geven er etentjes en feestjes. Wordt het 's avonds te laat, dan laat je alle rommel staan. Het staat niet in de weg en onze woning blijft netjes. We hebben even gedacht om in het buitenhuisje ook een televisie te plaatsen. Maar dat idee hebben we laten varen. Het buitenhuisje is een plek waar we vooral willen genieten en volledig tot rust willen komen.'

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees