Fit & Gezond

De topbestemmingen buitenlandse patiënten

Het gros van de Europese patiënten is gedekt door de ziekteverzekering. Daarom zijn medische reizen overbodig. ,,Het wordt pas interessant wanneer de ingrepen niet worden terugbetaald. Dan wordt het goedkoper om naar het buitenland te trekken'', zegt Stefaan Hanson, woordvoerder van het Verbond der Vlaamse Tandartsen.

Toch nuanceert Hanson: ,,Het mag dan financieel voordelig zijn om porseleinen kronen te laten inplanten in Hongarije. Daarvoor tel je in ons land al gauw 500 euro per prothese neer, zonder terugbetaling. Maar medisch is die trip onverantwoord. Elke nazorg ontbreekt.''

Voor plastisch chirurgische ingrepen, laserbehandelingen aan de ogen en tandoperaties zijn er momenteel vier topbestemmingen: India, Thailand, Zuid-Afrika en Hongarije.

1 INDIA: In 2004 combineerden volgens de belangenorganisatie Confederation of Indian Industry 150.000 buitenlanders een ingreep met een toeristische trip door India. Die markt zal naar verwachting elk jaar met 30 procent groeien. De medische toeristen worden opgepikt aan de luchthaven en verblijven in luxueuze privé-ziekenhuizen. De familie krijgt hotelkamers op loopafstand.

Het beursgenoteerde Apollo Hospitals, met ziekenhuizen in onder andere Delhi, Madras, en Dubai, heeft inmiddels een kantoor geopend in Groot-Brittannië als antwoord op de toenemende vraag van Britse klanten. De prijzen in de Amerikaanse brochure: een orthopedische operatie kost in de VS 15.776 euro, in India 4.773 euro.2 THAILAND: Vele Thaise ziekenhuizen zouden vandaag niet meer kunnen overleven zonder buitenlandse klanten. In het International Hospital Bumrungrad in Bangkok komt 35 procent van de totale omzet van hun internationale cliënteel. Het ziekenhuis staat bekend om laseroperaties aan de ogen, tegen dumpingprijzen van 385 euro per oog. In België kost eenzelfde ingreep 1.000 euro per oog.3 ZUID-AFRIKA: Surgical Adventures is een van de vele Zuid-Afrikaanse bedrijfjes die gespecialiseerd zijn in cosmetisch toerisme. Zij combineren een safari met medische revalidatie. Zo'n arrangement duurt gemiddeld 12 tot 21 dagen en kost 8.000 tot 8.500 euro, inclusief verblijf en medische ingreep, maar zonder de vliegreis.

Een courante schoonheidsingreep in een privé-kliniek in Durban of Kaapstad is door de band genomen altijd goedkoper dan in Europa of de VS. Alleen is het verschil niet overal even groot. Voor een borstvergroting tel je in de VS of in Groot-Brittannië makkelijk 10.000 euro neer, in Zuid-Afrika kan dat vanaf 2.500 euro. In België betaal je 3.000 euro.4 HONGARIJE: De topbestemming voor Britten met tandpijn. In hun land is de kans groot dat je voor een tandoperatie een jaar moet wachten. Terwijl je in Engeland 1.200 euro voor een porseleinen kroon betaalt, kost dat in Boedapest 350 euro. (CDH)

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees