Na nieuw rapport over schandalen rond Italiaanse premier

Kerk dumpt Berlusconi

De Italiaanse kerk laat premier Silvio Berlusconi vallen 'omdat het verhaal dat hij betaalde voor seks met een minderjarig Marokkaans tienermeisje als een razende tonado het imago van ons land aantast'.

Het meisje in kwestie heet Karima El Mahroug, bijgenaamd Ruby. Het gogodanseresje trad in de eerste helft van vorig jaar vaak op feestjes van de premier op in zijn villa Arcore bij Milaan, toen ze pas 17 jaar was. In mei zorgde de 74-jarige premier persoonlijk voor de vrijlating van het meisje toen ze opgepakt was wegens diefstal. Daaruit volgde een onderzoek door onderzoeksrechters in Milaan.

Hun rapport aan het parlement in Rome was maandag vernietigend: er zijn harde bewijzen dat Berlusconi seks had met Ruby, tegen betaling van 7.000 euro. Uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt eveneens dat het meisje hem ook vroeg om 5 miljoen euro zwijggeld. Prostitutie is niet illegaal in Italië, maar seks met minderjarige prostituees is dat wel. Het gerecht in Milaan verdenkt de premier ook van pooierschap.

Daarnaast worden nog eens drie vertrouwelingen vervolgd door het gerecht: een voormalige showgirl die door Berlusconi aan een politieke carrière werd geholpen, een bekende journaliste bij een van de privézenders van de premier en een talentenscout voor ontspanningsprogramma's. Zij worden verdacht van het huren van een anderhalf dozijn prostituees voor Berlusconi.

De stortvloed van aanklachten tegen de premier en zijn naaste omgeving werd gisteren ongebruikelijk breed uitgespeeld in Avvenire, de krant van de Italiaanse bisschoppenconferentie. In een commentaarstuk op de voorpagina wordt Berlusconi finaal afgeschreven. 'Het rapport van Milaan is als een tornado die niet alleen de premier en zijn vertrouweling treft, maar ook het internationale imago van Italië aantast. De gedachte dat deze gezagsdrager verwikkeld zit in de prostitutie, erger, in prostitutie met een minderjarige, doet pijn en destabiliseert het land. Staatsdienaren moeten zich in hun gedrag matigen en respect aan de dag leggen voor zichzelf, voor anderen en voor de ambten die ze bekleden.'

Het is geen geïsoleerd commentaar van een katholiek blad. SIR, het nieuwsagentschap van de bisschoppen, eiste eveneens 'onmiddellijke actie', in antwoord op het bezwarende gerechtsrapport. De kerk is nog steeds een doorslaggevende factor van belang in conservatief Italië, en dat is precies de vijver waarin Berlusconi tot nog toe met succes heeft gevist. Daarom volgt hij nauwgezet de lijn van de kerk inzake euthanasie en traditionele familiewaarden. Maar de kerk is duidelijk opgeschrikt door de aanhoudende scandalitis.

Geen ondervraging

Zelf ontkent Berlusconi hardnekkig 'deze belachelijke aantijgingen, die een nieuw links complot tegen mij vormen'. Maar hij gaat niet in op de vraag van het gerecht om een huiszoeking te mogen doen bij zijn boekhouder. Die huist in een complex van de premier in Milaan dat volgens zijn advocaten valt onder de parlementaire onschendbaarheid van de premier. Om dezelfde reden wil Berlusconi zich niet laten ondervragen door de speurders.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees