Moeder beweert dat Fien (3 maanden) werd ontvoerd uit haar huis

Baby meegegeven met vuilniskar

SINT-AMANDS - Haar baby van drie maanden was plots ontvoerd uit haar huis, zei ze. Maar later op de dag vonden speurders het lichaam van de kleine Fien, dood in een vuilniswagen. Het gerecht onderzoekt nu of Lies V. (29) uit Sint-Amands haar kind heeft gedood en nadien in een vuilniszak heeft gedumpt. De vrouw en haar eigen moeder werden gisteravond laat nog altijd ondervraagd.

Het is nog niet duidelijk hoe de drie maanden oude Fien om het leven is gekomen. De kans bestaat dat haar moeder Lies V. (29) het kindje heeft gedood en daarna heeft gedumpt. Maar het is ook niet uitgesloten dat de te vroeg geboren baby een natuurlijke dood stierf, en dat de vrouw in paniek is geraakt.

Wat vaststaat, is dat het lichaam van de baby gisteren in de loop van de dag dood werd aangetroffen in een vuilniskar. Lies V. en Adrienne, de grootmoeder van de baby, werden gisteren de hele dag ondervraagd.

Een prematuurtje

Het drama moet sowieso gistermorgen vroeg gebeurd zijn, in het rijhuis in het Antwerpse Sint-Amands, waar Lies V. sinds kort met haar pasgeboren dochtertje bij haar moeder Adrienne woont. Het was Lies V. zelf die rond 9.45 uur alarm sloeg. Ze beweerde dat haar kind ontvoerd was. 'Ze is weg, ze is weg', riep ze warrig tegen de buren, die meteen moesten komen kijken dat haar dochter verdwenen was.

'Lies vertelde een vreemd verhaal', aldus de buren. 'Ze zei dat ze boven was en dat haar dochtertje beneden aan de machine lag omdat het nog een prematuurtje is. Volgens haar was de grootmoeder plots thuisgekomen en had zij de deur niet goed dichtgedaan. Toen Lies en haar moeder terug beneden stonden, was het kindje plots verdwenen.'

Daarna heeft Lies V. samen met de buren de politie gebeld. Op het politiekantoor legde ze vervolgens opnieuw uit wat er volgens haar gebeurd was.

Intussen was haar ex-vriend Sadoc, de Tunesische vader van het kind, in paniek naar het huis in de Heidestraat gereden. Het koppel is al sinds het begin van de zwangerschap uit elkaar, maar de man heeft Lies V. volgens familieleden wel voortdurend gesteund. Ook toen het kindje te vroeg werd geboren, en wekenlang in het UZ in Gent aan de couveuse lag. 'Hij was enorm bezorgd toen hij hier aankwam. Hij wist duidelijk niet wat er gebeurd was', zeggen de buren.

Alle vuilniszakken doorzocht

Aanvankelijk hielden de speurders er rekening mee dat de man het kind misschien ontvoerd had omdat hij toch alleen voor het kind wilde zorgen. Hij was misschien bang dat hij zijn dochter kwijt zou raken omdat zijn relatie met Lies voorbij was. Maar al vrij snel hadden de speurders door dat het verhaal van Lies V. - en van haar moeder - niet geloofwaardig was. Ze gingen er daarom vanuit dat de baby mogelijk door haar moeder gedumpt werd.

Een van de speurders legde vrijwel meteen de link met het huisvuil dat in Sint-Amands op vrijdag wordt opgehaald. In de omgeving kon de vuilniswagen, die de vuilniszakken van Lies V. 's ochtends had opgehaald, in allerijl aan de kant worden gezet. Op een afvalplaats in Willebroek hebben de speurders 's middags alle vuilniszakken van de vuilniskar doorzocht. En daar ontdekten ze uiteindelijk de dode baby.

Na de vondst hebben speurders het huis van Lies V. en haar moeder grondig doorzocht. Ook de onderzoeksrechter kwam nog ter plaatse. Lies V. en haar moeder werden de hele dag verhoord.

Blij met haar kind

Vrienden en kennissen kunnen moeilijk begrijpen dat de vrouw wellicht meer met de dood van de baby te maken heeft. 'Het is een schuchtere vrouw, en ze heeft vroeger wel wat problemen gehad. Maar ze was blij met haar kindje', klinkt het. Ook bij de gemeente, waar ze tot voor kort op de milieudienst werkte, kunnen ze geen slecht woord over haar kwijt.

De vraag blijft hoe Fien om het leven gekomen is. Werd ze door haar moeder gedood, en hielp haar grootmoeder mee? Of stierf ze een natuurlijke dood, en sloeg de moeder daarna in paniek? Het gerecht ondervroeg gisteravond laat nog enkele naaste familieleden in de hoop op meer duidelijkheid.

Corrigeer

MEER NIEUWS