Modern woon- en winkelcomplex op brouwerijsite

Brouwerij Louwaege gaat tegen de vlakte

Brouwerij Louwaege gaat tegen de vlakte

Schepen van Financiën Eddy Vansteenkiste wil een architectuurwedstrijd uitschrijven om een nieuw elan te geven aan de brouwerijsite Louwaege. Foto: © VHI

KORTEMARK - De gemeente Kortemark koopt de brouwerijsite Louwaege voor de som van 600.000 euro. Het is de bedoeling om alle gebouwen af te breken en er een moderne woon-, winkel- en dienstencomplex te bouwen.

Er is een principiële overeenkomst bereikt tussen de gemeente Kortemark en de groep Alken-Maes voor de aankoop van de brouwerijsite Louwaege. Eens het Aankoopcomité alle dossiers opgemaakt heeft, kan de aankoopakte verleden worden. Anderzijds heeft de gemeente ook nog een overeenkomst met de sociale bouwmaatschappij De Mandel om een deel van de grond te verwerven en er sociale woningbouw te voorzien. Het is duidelijk dat dit project morgen niet gerealiseerd zal zijn'', zegt schepen van Financiën Eddy Vansteenkiste (CD&V).

Architectuurwedstrijd

,,Naast de aankoopprijs van deze pal in het centrum gelegen brouwerijsite is er nog zo'n 150.000 euro nodig om alle gebouwen af te breken. Het is de bedoeling een architectuurwedstrijd uit te schrijven om deze centraal gelegen plek in Kortemark een nieuw elan te geven. Ik wil er geen ordinair appartementsblok met onderaan winkels en appartementen erboven. De invulling moet vernieuwend en beeldbepalend voor het centrum van Kortemark zijn'', vertelt de schepen.

,,Ik wil dat deze site in de toekomst meerdere functies combineert. Er moet aandacht zijn voor wonen, werken, ontspannen en winkelen. Wat er precies allemaal komt, moet de architectuurwedstrijd uitwijzen. Toch denk ik aan sociale woningen, appartementen, winkels, kantoren voor de gemeente en het OCMW en een nieuwe bibliotheek. Een pleinfunctie en een ruime toegang via de vernieuwde markt garandeert een goede integratie van de site bij het dagelijkse dorpsleven'', aldus nog schepen Vansteenkiste.

De brouwerij Louwaege dateert van 1877 en is sindsdien een beeldbepalend element in de kern van de gemeente Kortemark. De site omvat de brouwerij, de brouwtoren, het brouwershuis, ateliers en hangaars. Het geheel is 7.500 vierkante meter groot. Alken-Maes is sinds de overname in mei 2002 de eigenaar van het gebouw. Ondertussen is het brouwen er gestopt na vijf generaties brouwers van de familie Louwaege.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio