Acht redenen om niet in China te investeren

Investeerders die lonken naar de immense goudbergen die de business in China hen belooft, kunnen beter twee keer nadenken eer ze hun centen bovenhalen. Het land mag dan al een mand vol gouden eieren lijken, toch zijn er heel wat problemen waaruit mag blijken dat het immense land iets wegheeft van een ontwikkelingsland.

1 Jaarlijks worden in China nog tienduizend mensen geëxecuteerd, soms alleen omdat ze iemand hebben willen omkopen of een paar liter benzine hebben gestolen.2 Wie aan de doodstraf ontkomt, riskeert niettemin te worden gefolterd. Al moet je daar dan bij voorkeur vakbondsmilitant voor zijn, veeleer dan ondernemer.

3 Wie corruptie van de overheid openlijk aan de kaak stelt, wordt volgens Amnesty als ,,gevaarlijk mentaal ziek'' bestempeld en mag gaan uitzweten in een speciaal daartoe in het leven geroepen asielcentrum.4 China is de vierde militaire wereldmacht. Het gebruikt die macht onder meer in Tibet, dat in 1988 koudweg werd geannexeerd.

5 Godsdienstvrijheid, zo ondervond de overwegend boeddhistische bevolking van Tibet, is een hol begrip in China. Het geval van de Dalai Lama is genoegzaam bekend. De identiteit van de aartsbisschop in China, die hetzelfde lot vreest, wordt daarom angstvallig geheim gehouden door het Vaticaan. Kortom: zowel moslims, christenen als boeddhisten worden er alleen voor de schijn getolereerd. Mensen die last hebben van religieuze gevoelens, worden heropgevoed.

6 Hoewel er centen genoeg omgaan in het land, slaat de vogelgriep er zonder pardon toe en laat de overheid na om zijn burgers daarover goed te informeren, laat staan te genezen.

7 Het milieu staat trouwens onder zware druk in China, niet in het minst door de boomende industrie en de galopperende urbanisatie.

8 Ten slotte nog dit: in China zou dit bericht wellicht de krant niet gehaald hebben, vanwege de censuur. (FSt)

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees