Fanny krijgt eigen talkshow in eigen stripalbum

Vader van Kiekeboe denkt lang niet aan afhaken

Vader van Kiekeboe denkt lang niet aan afhaken

Foto: © GBr

Onder volwassenen gaan veel gesprekken nu over brugpensioen en stoppen met werken op je 58, maar striptekenaar Merho, die er 57 is, denkt nog lang niet aan zijn pensioen. Merho, pseudoniem voor Rob Merhottein, is de geestelijke vader van het razend populaire stripverhaal Kiekeboe. Na het vertrek van zijn belangrijkste assistent-tekenaar, Dirk Stallaert (die naar Suske en Wiske is overgestapt), moet Merho nu harder werken, maar dat doet hij met genoegen.

Merho: ,,Ik ga opnieuw de tekeningen aanschetsen in potlood, zoals dat heet. Tot nu toe schreef ik het verhaal en de dialogen en maakte ik de bladindeling, maar nu Dirk Stallaert weg is ga ik zoals vroeger ook de acties, de bewegingen en de gelaatsuitdrukkingen van de stripfiguren ruw uittekenen. Dus ga ik zelfs harder werken dan vroeger! Pensioen? Integendeel, ik geef de fakkel nog lang niet door. Mijn twee nieuwe tekenaars, Steven Van Bael (27) en Thomas Du Caju (35) gaan mijn ruwe potloodschetsen verder uitwerken: de personages, de decors, de auto's en zo, en daarvoor krijgen ze de nodige documentatie.''

Fanny gaat solo

Merho is liefst 28 jaar bezig met Kiekeboe, nu al 107 albums lang, goed voor een verkoop van een miljoen stripalbums per jaar. ,,Ik heb eens in het magazijn een stapel van 100.000 Kiekeboe-albums gezien, en ik kan je garanderen dat dat héél véél is'', lacht Merho.

Volgende week, pal na de Boekenbeurs, verschijnt het nieuwe album Tiznoland . Op 7 december verschijnt Bij Fanny op schoot , een Fanny-album waarin iedereens favoriete blonde meisje van 18 een talkshow heeft waarin ze andere striphelden ontvangt: Suske en Wiske, Nero, Cordelia, Cowboy Henk, Kabouter Plop, allemaal getekend door hun eigen geestelijke vaders zelf. En dat is al een hele gebeurtenis op zich in het stripwereldje.

,,De mooie en vrolijke Fanny is niet alleen de favoriete van heel veel papa's en grote broers, maar ook van vele meisjes van tien, twaalf jaar'', vertelt Merho, ,,want de meisjes willen allemaal worden zoals Fanny: een vrijgevochten leuke meid die de jongens rond haar vinger draait. Fanny koketteert er ook mee dat ze dertig jaar lang 18 is. 'Dames, wie doet me dat na?' zegt ze dan.''

,,Voor welke leeftijdsgroep ik teken? Daar heb ik me nog nooit mee beziggehouden. Ik tracht bij de lezers hetzelfde gevoel op te wekken dat ik had toen ik als knaap Suske en Wiske zat te lezen.'' (DM)

Corrigeer

MEER NIEUWS