Getuigen stuurden de politie al meer dan 500 tips en 200 foto's

Had Karst Tates een medeplichtige?

Na de aanslag op de koninklijke familie in Apeldoorn heeft de Nationale Recherche van de Nederlandse politie al meer dan 500 tips, 200 foto's en een tiental videofilmpjes van het publiek gekregen. De speurders hopen dat die duidelijkheid brengen over een eventuele mededader van Karst Tates.

De Nationale Recherche is tevreden dat het publiek zo massaal heeft gereageerd op haar oproep om zoveel mogelijk foto's en videobeelden van de aanslag naar een speciale website te sturen. Maar de meeste van de ingezonden beelden zijn genomen in de onmiddellijke omgeving van het monument De Naald, waar Karst Tates tegenaan knalde. Het ontbreekt de speurders vooral aan beelden over wat zich net voordien heeft afgespeeld. Heeft iemand een mysterieuze tweede man uit de zwarte Suzuki Swift zien springen, net voor de auto in de menigte een bloedbad heeft aangericht? Wellicht pleegde Tates de aanslag alleen, maar beelden die daarover uitsluitsel kunnen geven, zouden de speurders een heel eind verder helpen.

De onderzoekers hopen met beelden van het publiek ook te kunnen bepalen hoe Tates door alle veiligheidskordons is geraakt tot op tien meter van de koninklijke bus. Heeft de routine van de vorige Koninginnedagen, die allemaal goed zijn afgelopen, de politie in slaap gewiegd? Op de tv-beelden van de ramp is onder meer te zien hoe alle veiligheidsmensen gewoon een andere kant uitkijken terwijl de auto van Tates toeschouwers door de lucht katapulteert. Lijfwachten van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging beweren dat zij op allerlei rampscenario's oefenen maar niet op een dergelijke bestorming door een enkeling in zijn auto. 'Zeker niet op Koninginnedag, toch een echte feestdag. Mocht de Amerikaanse president een parade willen uitvoeren door Amsterdam, dan zouden onze ogen wel meer op de menigte zijn gericht. Maar dan zou de beveiliging in de diepte ook anders zijn opgebouwd, namelijk in een opeenvolging van kordons die als evenveel filters zouden fungeren', aldus de lijfwachten, die anoniem willen blijven.

Wat wel vaststaat, is dat bij de aanslag geen schoten werden afgevuurd. Want ook dat gerucht deed in de uren na het drama in Apeldoorn de ronde.Corrigeer

MEER NIEUWS