,,Gerets mag altijd bellen''

Michel Preud' Homme moet op zoek naar opvolger voor D'Onofrio

Michel Preud' Homme moet op zoek naar opvolger voor D'Onofrio

De wedstrijd tegen AA Gent was de laatste van Dominique D'Onofrio als hoofdcoach van Standard. Michel Preud'homme moet nu een opvolger zoeken. Foto: © Photo News

Dominique D'Onofrio (53) wees gisteren een verlengd verblijf als hoofdcoach van Standard af. Bij de supporters lag de minzame broer van sterke man Luciano D'Onofrio al een tijdje onder vuur. Technisch directeur Michel Preud'homme moet nu een sterke -maar goedkope- nieuwe trainer vinden.

Niettegenstaande het geleverde werk en de fierheid die overheerst nadat de club zich voor het eerst voor de derde voorronde van de Champions League plaatste, heeft Dominique D'Onofrio bekendgemaakt dat hij afziet van de post als hoofdtrainer voor volgend seizoen.'' Dat liet Standard gisteren weten.

D'Onofrio zette met de tweede plaats het beste resultaat van de laatste tien jaar neer, maar voelde al langer een gebrek aan respect in Luik. Na de verloren topper tegen Anderlecht werden de tactische keuzes van de Italo-Belg op de korrel genomen, na de laatste match tegen AA Gent werd hij door enkele fans zelfs bekogeld met graszoden.

Standard stelde D'Onofrio een contractverlenging voor als hoofd scouting of jeugdopleiding, maar D'Onofrio gaf nog geen antwoord. Na vorig seizoen wilde D'Onofrio al afscheid nemen als hoofdcoach. Omdat de onderhandelingen met Eric Gerets toen spaak liepen, liet de gewezen carrossier zich alsnog overtuigen om er nog een jaartje bij te doen. ,,Ik denk dat zijn beslissing nu definitief is'', zegt technisch directeur Michel Preud'homme. ,,En dat we geen poging ondernemen om hem van gedachten te doen veranderen. We hadden hier al min of meer rekening mee gehouden en hebben dus al een aantal namen in ons hoofd'', zegt technisch directeur Michel Preud'homme. Standard zoekt een goedkope oplossing en zal geen coach aanzoeken die elders nog een contract heeft, zo luidt het.

Mathijssen weer in beeld

Het profiel van de nieuwe coach lijkt al uitgestippeld in Luik. Zo zachtmoedig Dominique D'Onofrio zich het voorbije seizoen toonde, zo rechtdoorzee moet zijn opvolger zijn wil hij Conceição en co tijdens de voorronde van de Champions League in dezelfde richting doen kijken. Misschien geldt hetzelfde profiel als Preud'homme uitstippelde toen hij Jacky Mathijssen in zijn zoektocht naar een bondscoach naar voor schoof. Mathijssen heeft nog een contract bij Charleroi tot 2007, mét opstapclausule. Stevige tactische bouwwerken die Standard in volle titelstrijd nog twee punten kostten, zullen de interesse vanuit Luik voor de Mourinho van het Zwarte Land niet minder sterk hebben gemaakt. Als hij niet te duur is.

Daerden en Wilmots

Als Standard een coach zoekt, duikt naast Jos Daerden of zelfs Marc Wilmots ook altijd de naam van Eric Gerets op.

,,Vorig jaar stonden we dicht bij Gerets en Sollied, maar de berichten in de media daarover hebben het er niet makkelijker op gemaakt'', aldus directeur Pierre François. Gerets werd zopas Turks kampioen met Galatasaray. Maar de Rekemnaar heeft een haat-liefdeverhouding met zijn Turkse club, onder meer omdat de spelerslonen wekenlang niet tijdig betaald werden. De ex-speler van Standard, die in Turkije nog één jaar onder contract ligt, liet al uitschijnen ooit terug naar Standard te willen.

,,Eric weet dat hij me altijd mag bellen als hij de tijd rijp acht om terug te keren. Maar ik heb niet de indruk dat het nu zover is'', klinkt het bij Preud'homme.

Een outsider zou wel eens Luis De Matos (47) kunnen zijn. De Portugese ex-speler van Standard, huidig trainer van Vitoria Setubal en vriend van vice-voorzitter Luciano D'Onofrio kwam in april al in beeld als opvolger van Stéphane Demol, die als hulptrainer naar de nationale ploeg trok.

Op 14 juni herbeginnen de trainingen. Dan moet de opvolger van D'Onofrio, die in september 2002 overnam van Robert Waseige, bekend zijn.

(GDV/JRM/KBZ/LVDW/JVDL)

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.