Van de trapeziumjurk van Dior tot de Variomatic van Daf

Van de trapeziumjurk van Dior tot de Variomatic van Daf
Op 1 juni 1958 wonnen de christendemocraten de parlementsverkiezingen in ons land. Daardoor kwam een eind aan vier jaar paars bestuur onder leiding van de socialistische eerste minister Achille Van Acker. Het zou tot 1999 duren voor de socialisten en liberalen weer samen (en zonder de christendemocraten) een regering konden vormen.

Op 26 juni, de dag dat in Brussel de Ronde van Frankrijk van start ging (!), vormde Gaston Eyskens een CVP-PSC minderheidskabinet dat in de Kamer overeind kon blijven dankzij de steun van twee liberalen en één VU'er. Na de ondertekening van het Schoolpact, waarmee lang aanslepende problemen in het onderwijs werden geregeld, traden op 6 november 1958 de liberalen tot het kabinet toe.

Er viel in 1958 nog ander verkiezingsnieuws te rapen: op 12 oktober won de CVP de gemeenteraadsverkiezingen.

Ook op het vlak van de internationale politiek viel er in 1958 wel wat te noteren. Op 3 februari 1958 werd in Den Haag het Beneluxverdrag ondertekend. Daardoor werd een economische unie opgericht tussen België, Nederland en Luxemburg. Die unie verzekerde een vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal binnen die landen, plus een gezamenlijke handelspolitiek van de Benelux tegenover andere landen.

Op 29 mei werd Charles de Gaulle opnieuw premier van Frankrijk. In 1946 had hij een stap opzij gezet, sindsdien was hij naar eigen zeggen bezig aan de tocht door de woestijn. In 1958 echter werd hij aangezien als de enige Franse politicus die in staat zou zijn een einde te maken aan de bloedige Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog. Op 21 december werd hij verkozen tot eerste president van de Vijfde Republiek.

China besliste in 1958 tot de Grote Sprong Voorwaarts (op het vlak van de industrialisatie), op Cyprus werd hard gevochten tussen Grieken en Turken, de burgeroorlog in Libanon laaide op maar er werd eind '58 toch een vredesbestand gesloten. In Venezuela werd in januari dictator Marcós Pérez Jiménez van de macht verdreven, in december won Rómulo Bétancourt er de presidentsverkiezingen.

Mode

In oktober 1957 was, geheel onverwacht, de Franse modeontwerper Christian Dior overleden. Hij werd in het modehuis Dior opgevolgd door zijn jonge assistent Yves Mathieu Saint Laurent (1936) die voorjaar 1958 zijn eerste eigen collectie voorstelde: Trapèze . De jurken in die collectie hadden de vorm van een trapezium: smal aan de schouders en wijd onderaan. Ook typisch voor deze collectie was dat de jurken tot net onder de knie reikten. Tegen de herfst van 1958 hadden zowat alle andere modeontwerpers die lengte overgenomen. De kranten blokletterden dat Yves Saint-Laurent Dior had gered; de omzet van het modehuis steeg dat jaar met ruim 35 procent. In 1961 begon Yves Saint-Laurent zijn eigen huis, een jaar later stelde hij er voor de eerste keer een collectie voor onder de bekende initialen YSL .

Boeken en strips

Ook op het vlak van de literatuur blijft 1958 overeind. Ward Ruyslinck brak in dat jaar door met Wierook en Tranen , een boek dat tot vandaag nog her en der op literatuurlijstjes van scholen staat.

Op 23 oktober maakte het Nobelprijscomité bekend dat de prijs voor literatuur dat jaar zou gaan naar de Russische romancier en poëet Boris Pasternak (Dokter Zhivago). Aanvankelijk aanvaardde hij de prijs, maar onder de druk van de Sovjetautoriteiten weigerde hij uiteindelijk.

Op 22 november 1958 ging in Rotterdam het toneelstuk Suiker van Hugo Claus in première. Het stuk, over Vlaamse seizoenarbeiders in de Franse suikerfabriek, wordt vandaag nog altijd gespeeld.

In navolging van Groot-Brittannië brak in 1958 in de Verenigde Staten een schandaal uit na de publicatie aldaar van de roman Lolita van Vladimir Nabokov. Daarin vertelt hij hoe een man seksueel geobsedeerd raakt door een twaalfjarig meisje.

Ook dit staat genoteerd in de geschiedenisboekjes: in 1958 verscheen het allereerste deel van de Nederlandse kinderboekenserie Pietje Puk van Henri Arnoldus. De boekjes vertellen over de belevenissen van Pietje Puk, de postbode van Keteldorp, een klein dorpje met tien straten en vierhonderd inwoners. Pietje Puk is de vriend van alle kinderen. In de reeks verschenen 45 deeltjes. Er werden honderdduizenden exemplaren van verkocht. De boekjes van Pietje Puk zijn vandaag nog altijd te koop.

Ook de striphelden deden het goed in 1958. Suske en Wiske zochten naar De duistere diamant , Nero trok voor De pax apostel naar de Expo en in het negende avontuur van de stripreeks Johan en Pirrewiet, De fluit met zes smurfen , introduceerde Peyo een volkje van kleine blauwe wezentjes die hij smurfen noemde. Hij had toen geen idee waartoe dat zou leiden...

Televisie

De Vlaamse televisie was al in 1953 van start gegaan, maar de Expo zorgde er pas echt voor dat mensen massaal televisietoestellen (en radiotoestellen) kochten. Pros Verbruggen, Paula Semer en Tony Corsari werden razend populair. De dramareeks Schipper naast Mathilde (met Nand Buyl en Chris Lomme), die al sinds 1955 liep, bereikte in 1958 het toppunt van haar roem. De Wereldtentoonstelling van 1958 zorgde ervoor dat de openbare omroep de televisieloze maandagen afschafte en dat ook de zomerstop tot het verleden ging behoren. Vanaf 1958 kon de Vlaming zeven dagen op zeven, het hele jaar door, televisie kijken. Op 17 september werd op de Nederlandse televisie de allereerste aflevering uitgezonden van Pipo de Clown .

Niet alleen de televisie brak in 1958 helemaal door. Dat jaar bracht Daf de eerste Variomatic op de markt, een volautomatisch personenwagentje. De automatic werd vooral in de Verenigde Staten bijzonder populair, Europeanen gaven er voorkeur aan om te blijven schakelen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees