Felle kritiek op hervorming opleidingscheques

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) verdedigt zijn beslissing om drastisch te snoeien in het systeem van opleidingscheques. Gisteren kreeg hij daarop felle kritiek.

Het begon allemaal vrijdag toen Muyters de beslissing van de Vlaamse regering bekendmaakte, dat de opleidingscheques van de Vlaamse overheid vanaf volgende maand alleen nog gebruikt kunnen worden voor 'opleidingen die nuttig zijn voor de arbeidsmarkt'. Met andere woorden: de Vlaamse overheid zal geen opleiding bloemschikken, wijnproeven of fotografie meer 'sponsoren'.

Gisteren volgde meteen een golf van kritiek. 'Wij vrezen dat mensen die het financieel minder breed hebben, zullen afhaken in het deeltijds kunstonderwijs', klonk het onder meer bij het Forum voor Amateurkunsten. 'Veel mensen gebruiken namelijk opleidingscheques om zulke cursussen te volgen.'

Minister Muyters liet gisteren weten, ondanks alle kritiek, toch niet op de beslissing terug te komen. 'Mensen die een cursus volgen uit liefhebberij zullen betalen', aldus Muyters. 'De cheques dienen om mensen op de arbeidsmarkt te krijgen. Met de verstrenging kunnen we een paar miljoen besparen.'

Wie bijvoorbeeld een opleiding fotografie nodig heeft voor zijn werk kan wel nog altijd een uitzondering aanvragen en de cursus volgen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees