Goedkope pc moet Belg op web helpen

NVT - Minister Van Quickenborne heeft een opvolger voor het geflopte 'Internet voor iedereen' klaar. Start2Surf@Home moet 100.000 Belgen het internet op krijgen.

In samenwerking met acht privépartners heeft het kabinet van minister Van Quickenborne zeventien computerpakketten samengesteld die de kopers recht geven op een belastingvermindering. De prijzen variëren, na belastingaftrek, van 349 euro voor een kleine bureaucomputer tot 499 euro voor een laptop.

'Elk pakket is voorzien van software, een internetabonnement voor een jaar, een e-ID-lezer voor de elektronische identiteitskaart en vier uur opleiding', zegt minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD). 'Als je weet dat het goedkoopste internetabonnement in België ongeveer 300 euro per jaar kost, krijg je er bij ons de computer bijna bij.'

Vanaf maandag zijn de pakketten in ongeveer zeshonderd winkels te koop. De actie loopt tot 30 april van volgend jaar. In tegenstelling tot 'Internet voor iedereen' kan de koper zijn configuratie naar eigen smaak aanpassen. Een pc kiezen met meer geheugen of een grotere harde schijf kan probleemloos, maar die upgrades moeten dan wel uit eigen zak worden betaald en komen niet in aanmerking voor het belastingkrediet.

Ook in het upgraden van de internetaansluiting is voorzien. Standaard zijn de pakketten immers met het 'lichtste' abonnement van 1 megabit per seconde uitgerust. Van Quickenborne vermoedt dat heel wat pc-winkels gebruik zullen maken van de nieuwe wet op de koppelverkoop om voor een zacht prijsje extra hardware mee te leveren. Zo is er alvast één winkelketen die bij aankoop van een Start2Surf-pakket een printer verkoopt voor 10 euro.

Volgens de minister is er met de IT-sector 'zwaar onderhandeld' om de prijzen van Start2Surf zo democratisch mogelijk te houden. De pakketten mikken resoluut op mensen die nog geen internetaansluiting hebben; die aansluiting is dus altijd inbegrepen. Van Quickenborne verwacht dat vooral senioren, gehandicapten, zieken en leefloners zich door het initiatief aangesproken zullen voelen. Om het aanbod onder de aandacht te brengen, krijgen alle Belgische huisgezinnen binnenkort een brief en een folder in de bus die het plan uit de doeken doet.

De kostprijs van Start2Surf voor de overheid noemt Van Quickenborne 'budgetneutraal'. Wat de staat aan belastingen misloopt, zal wellicht worden gecompenseerd door de btw die mensen moeten betalen op hun upgrades.

Met Start2Surf wil Van Quickenborne de digitale kloof die nog altijd in ons land gaapt zoveel mogelijk proberen te dichten. 'Eén op de drie Belgen zit nog altijd niet op het internet', zegt hij. 'In vergelijking met bijvoorbeeld Nederland hebben we daar een probleem. Wie niet online is, kan almaar moeilijker mee in onze maatschappij. En waarom is het internetgebruik zo beperkt? Simpel, omdat het computerbezit beperkt is. Dat moeten we dus eerst oplossen.'

Bij de privépartners van Start2Surf zitten onder meer Telenet, Belgacom, Packard Bell en HP, maar ook IT-distributeurs zoals Bas Distribution.

Start2Surf@Home is het tweede deel van het driedelige Digitaal Plan 2010-2015 dat Van Quickenborne opstelde. Het eerste luik is het PC Bonus-initiatief, waarbij werkgevers belastingvrij een pc kunnen aanbieden aan hun werknemers. Het derde deel is PC New Life dat vanaf januari 2010 wordt opgestart. Daarbij worden elk jaar tienduizend verouderde pc's gerecycleerd bij privépartners en de overheid, opgepoetst en via OCMW's beschikbaar gesteld aan kansarmen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees