Nieuwe moskee een van de grootste van het land

,,Hoogtepunt van integratie''

,,Hoogtepunt van integratie''

Foto: © mdg

MAASEIK - Aan de Sportlaan in Maaseik is een van de grootste moskeeën van het land geopend. De vzw El Hidaya wil het gebouw openstellen voor iedereen. ,,Integratie is het kernwoord van deze moskee'', zegt voorzitter Hassan Jamali.

Gouverneur Steve Stevaert mocht de nieuwe moskee van de moslimgemeenschap van Maaseik, Kinrooi en Dilsen-Stokkem openen. Samen met het stadsbestuur van Maaseik wil de vzw El Hidaya werken aan de integratie van moslims en de andere bewoners van Maaseik en omgeving.

Het provinciebestuur steunde het openingsfeest, waar een paar honderd personen op af kwamen. ,,Dit is de uitgelezen kans om te zien hoe een moskee er binnen uitziet'', zegt een van de bezoekers, Marianne Lamers. ,,We willen de Marokkaanse gemeenschap proficiat wensen met hun initiatief.''

De moskee werd gebouwd met geld van de Marokkaanse gemeenschap en van de stad Maaseik. ,,De moslimgemeenschap in Maaseik heeft de voorbije maanden, met de boerka-affaire en een paar moslimextremisten, in een niet al te positief daglicht gestaan'', zegt burgemeester Jan Creemers (CD&V). ,,Dit ging slechts om een kleine groep. Met het merendeel van de Marokkaanse gemeenschap hebben wij altijd een zeer goede verstandhouding gehad. Deze moskee is het hoogtepunt voor de integratie'', aldus Creemers.

Ontmoeting niet-moslims

Vijf jaar werd er aan de moskee gebouwd. ,,We hebben er een grote gebedsruimte, met enkele rituele wasplaatsen, in ondergebracht'', legt voorzitter van El Hidaya Hassan Jamali uit. Daarnaast is er een bibliotheek, een cafetaria, een recreatieruimte voor jongeren.

,,En we hebben gezorgd voor een grote ontmoetingszaal voor moslims en niet-moslims'', gaat Hassan verder. ,,We hopen hier interreligieuze en interculturele debatten te organiseren, de mensen een duwtje in de rug te geven om elkaar hier te ontmoeten. Integratie is het sleutelwoord. Iedereen is hier welkom, ongeacht religie of kleur. Het gaat om de persoon, niet om de rest.''

De moskee is een modern gebouw, toch is de traditie in ere gehouden. Zo werden er wandtegels en deuren uit Marokko overgevlogen. De moskee biedt plaats aan achthonderd personen. Het oude gebedshuis in de Oude Kerkstraat in Maaseik wordt gesloten.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio