Processie centraal op Nacht van Geschiedenis

In de ban van de Heilige Doorn

WEVELGEM - De Heilige Doornprocessie herleeft op dinsdag 21 maart tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het cultuurcentrum Guldenberg. Lieven Vervenne grasduinde in de rijke geschiedenis van de Heilige Doorn en projecteert sfeerbeelden en toont sprekende archieffoto's. Daarnaast worden originele kledij, attributen en curiosa van en over de processie tentoongesteld.

Sinds 1561 wordt in Wevelgem een stukje uit de doornenkroon van Christus bewaard en vereerd.

,,Deze eeuwenoude traditie vond gedurende 100 jaar uitdrukking in onder meer een processie ter ere van de Heilige Doorn", weet Lieven Vervenne, die zich maandenlang verdiepte in de materie, samen met Roger Duhamel, Marie-Cecile Debaere, Luc Corne en Philippe Haeyaert. Dirk Dekyvere is de man van de techniek.

,,Tijdens de Nacht van de Geschiedenis brengen het Davidsfonds en heemkring Wibilinga een programma in woord en beeld, waarbij we de geschiedenis van de Heilige Doorn in Wevelgem presenteren. De Doorn kwam in 1561 via via in handen van Katharina De Landas, die kloosterzuster was in de Guldenbergabdij. Deze relikwie was ook een bron van inkomsten voor het klooster. Het verhaal doet de ronde dat een van de kloosterzusters lijf en leden in de weegschaal legde om de relikwie uit de handen van de Fransen te houden. De laatste abdis schonk het onder strikte voorwaarden aan de pastoor. De Doorn moest voor altijd in de Sint-Hilariuskerk blijven.''

,,Hoe men weet dat er ,,echte" doornen in de koker zitten? Een Italiaanse professor deed een botanisch onderzoek waaruit bleek dat de doorn alvast uit die tijd en streek komt. Rebecca Van Oudenhove uit Mol deed ook een wetenschappeljk onderzoek, waaruit blijkt dat er een grote kans bestaat dat de doornen in Wevelgem inderdaad echt zijn.''

,,De mensen kwamen vaak van heinde en ver om de doorn aan te raken omdat het zou helpen tegen de hoofdpijn. In de processie liepen 800 figuranten mee, die het leven van Christus met alles erop en eraan uitbeeldden. Veel families of verenigingen hadden vaste gewoontes. Zo was Gaston Minnen altijd Pilatus en waren de leden van de Gregoriusgilde de joden. De familie Stragier droeg het baldakijn. De massa stond rijen dik langs de straat. Onder impuls van onderpastoor Lauwers werd de processie vernieuwd in 1953. De uitgebreide processie ging dan in de namiddag uit met nieuwe kledij. De processie ging een laatste keer in 1967 uit omat het steeds moeilijker werd om zoveel mensen te mobiliseren en de liederen te repeteren. Er zou ook moeten geïnvesteerd worden in de kledij en Wevelgem verkeersvrij houden werd almaar moeilijker'', besluit Lieven Vervenne.

De Nacht van de Geschiedenis met ,,Het verhaal van de Heilige Doorn'' op dinsdag 21 maart om 20 uur in Cultuurcentrum Guldenberg, Acaciastraat, Wevelgem.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio