Voormalig schepen geeft toe dat hij loog tijdens onderzoek

De publieke biecht van André Gantman

ANTWERPEN - Voor de Antwerpse strafrechter heeft de advocaat van de gevallen schepen André Gantman een publieke biecht gesproken in naam van zijn (afwezige) cliënt. Die geeft vandaag onomwonden toe dat hij gelogen heeft tijdens het onderzoek. Het geld van Tsvi Vered-Rosenfeld is nooit in de partijkas van de CD&V gestort.

André Gantman heeft, via zijn advocaat Frank Marneffe, bekend dat hij gelogen heeft tijdens het onderzoek. De ca. 1,3 miljoen euro die de Israëlische reder Tsvi Vered-Rosenfeld hem in drie jaar tijd bezorgde, hield hij achter in plaats van het in de kas van de CD&V te storten, zoals hij zijn cliënt al die tijd liet geloven. Een niet nader genoemd politicus zou daarvoor de zieltogende rederij van de ondergang redden.

Maar er is meer: Gantman stuurde een koerier naar Zwitserland om die 'zwarte honoraria' op een rekening te gaan parkeren. Toen hij ongeveer 250.000 euro nodig had om een nieuw huis in Berchem te kopen, liet hij dat bedrag weer overkomen. Die witwasoperatie camoufleerde hij met fondsen die zijn toenmalige schoonmoeder uit Nederland overschreef. Dat laatste bedrag werd met dezelfde koerier naar Zwitserland versast op een rekening van diezelfde schoonmoeder. Gantman bekende dat Jeanette V., zijn toenmalige echtgenote, niets afwist van al die constructies.

,,Volkomen dood''

,,Om het even welke straf de rechtbank mijn gewezen confrater oplegt, zwaarder dan wat hij al gekregen heeft zal ze niet zijn. Het heeft lang geduurd voor hij tot volledig inzicht is gekomen. Elke ochtend opstaan is sindsdien niet vanzelfsprekend meer. Hij is hij politiek, professioneel en privé volkomen dood. Gantman terug naar de gevangenis sturen heeft geen enkele zin meer. Geef hem een straf met uitstel'', pleit Frank Marneffe.

Behalve voor misbruik van vertrouwen en witwaspraktijken werd Gantman ook vervolgd voor mededaderschap aan het frauduleuze faillissement van de rederij van Rosenfeld. Daar wil Marneffe niets van weten. ,,Dat geld was door Rosenfeld netjes geboekt, als schenkingen aan een politieke partij, en tot 1998 was dat niet verboden. Hij wilde er geen schuldeisers mee benadelen, maar integendeel zijn bedrijf mee redden.''

Het OM heeft voor Gantman 30 maanden cel plus een half miljoen euro boete gevorderd. Voor Rosenfeld wil het Openbaar Ministerie drie jaar plus dezelfde boete en voor Jeanette V. 12 maanden plus 50.000 euro. Die laatste twee pleiten over de hele lijn onschuldig.

Op 19 januari kunnen alle partijen hun vorderingen en conclusies concretiseren en actualiseren. Daarna wordt de zaak in beraad genomen voor uitspraak van het vonnis op een latere datum.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio