,,Alle sporen wijzen naar Moskou''

Vriend Litvinenko beschuldigt geheime dienst

Vriend Litvinenko beschuldigt geheime dienst

Alex Goldfarb Foto: © AFP

,,Alle sporen in de moord op Litvinenko leiden naar Moskou'', zegt diens vriend en woordvoerder Alex Goldfarb. De moord op de Russische ex-spion Litvinenko wordt nu ook onderzocht door Interpol.

Alex Goldfarb, de vriend en woordvoerder van Alexander Litvinenko, is ervan overtuigd dat de moord op de voormalige geheimagent zal worden opgelost. Hij is alleen sceptisch of de waarheid ooit naar buiten komt. ,,Ik denk dat de Britse autoriteiten precies weten wat er is gebeurd, maar het is de vraag of ze het zullen zeggen.''

Litvinenko beschuldigde op zijn doodsbed de Russische president Vladimir Poetin ervan hem te hebben vermoord. Goldfarb houdt het op een 'belangrijk element' binnen de Russische geheime dienst voor wie Litvinenko vijand nummer een was.

,,Ik weet niet of Poetin erbij betrokken is. Ik weet niet wie Rusland bestuurt: Poetin of de geheime dienst'', zegt Goldfarb. Wellicht was de huidige politieke situatie in Rusland een motief voor de moord, vermoedt hij. Volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen en wellicht proberen mensen binnen de geheime dienst het land te destabiliseren om zo Poetin te overtuigen aan te blijven.

Vergezochte theorieën

Er circuleren allerlei theorieën over de moordenaars. ,,Maar kijk naar de bewijzen: alle sporen gaan terug naar Moskou en hoogst waarschijnlijk hebben alleen door de overheid gecontroleerde instanties toegang tot polonium 210.''

Goldfarb wil dat Andrej Loegovoj en Dimitri Kovtoen, de twee mannen met wie Litvinenko een ontmoeting had in het Millennium Hotel, worden overgedragen aan de Britse autoriteiten. Net als Vjatsjeslav Sokolenko, de ex-KGB officier die op dat moment logeerde in het hotel waar Litvinenko hoogst waarschijnlijk is vergiftigd. Interpol doet nu ook mee aan het onderzoek, omdat er behalve in Londen en Moskou ook in Hamburg sporen zijn gevonden van polonium 210. Met de hulp van Interpol moeten de agenten van Scotland Yard makkelijker aan bewijsmateriaal kunnen komen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees