Kasteel van Rumbeke opent zijn deuren voor grote publiek

Sterrebos heeft nieuwe ,,bewoners"

Sterrebos heeft nieuwe ,,bewoners"

Luc Glorieux, Guy Deschacht, Guido Vlieghe, Pascal Lingier en Marc D'Heygens stellen het nieuwe onderkomen van de BAAV voor. Foto: © STEFAAN BEEL

RUMBEKE - Drie jaar na de aankoop van het kasteel van Rumbeke door de Beroepsvereniging van Autobus- en Autocarondernemers (BAAV) wordt het domein deze week officieel geopend. Naast de kantoren van de BAAV komen er vergader- en concertzalen en twee musea.

Guido Vlieghe, voorzitter BAAV: ,,Het domein Sterrebos beslaat 30 hectaren. BAAV kocht het kasteel, dat 94 kamers telt, de stallen en het poortgebouw aan. Goed voor een oppervlakte van 3.000 vierkante meter. De rest is in handen van de provincie. Het poortgebouw, waarin een restaurant is gevestigd, wordt verhuurd aan de brouwerij Haacht. Het kapelletje, dat het oudste glasraam heeft van Vlaanderen, wordt in zijn huidige toestand behouden."

Het kasteel zal niet alleen dienst doen als kantoor van de beroepsvereniging, er worden twee permanente musea in ondergebracht. Op de gerenoveerde zolder wordt een museum opgericht rond het graafschap Vlaanderen. De wieg van het graafschap Vlaanderen bevindt zich immers in Rumbeke. De ideeën rond het tweede museum krijgen nu pas vorm.

Toeristisch belang

Het kasteel én de stallen zullen opengesteld worden voor het publiek, voor het eerst op Open Monumentendag. Deze vorm van uitbating leidt tot tussenkomsten van stad Roeselare, die hier een groot toeristisch belang bij heeft.

Luc Glorieux vult aan: ,,Het is de bedoeling de mooiste lokalen van het kasteel open te stellen voor het grote publiek van Pasen tot eind september tijdens weekends en op feestdagen. Groepen van een 20-tal personen zullen in het kasteel worden rondgeleid door een gids. Verder willen wij het kasteel openstellen voor zaken met een culturele uitstraling.''

Het hele domein werd aangekocht voor 1.200.000 euro. De restauratie van de drie gebouwen is evenmin goedkoop: die van het kasteel is begroot op een miljoen euro, die van de stallen op 500.000 euro en het poortgebouw op 30.000 euro. De overheidssubsidie bedraagt 80 procent.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio