Burgemeester weet waarom huizen in Malle de duurste zijn van de regio

,,Iedereen wil hier wonen''

,,Iedereen wil hier wonen''
MALLE - Malle is het Knokke van de Kempen. Nergens in onze regio moet je voor de aankoop van een huis zo diep in je zak tasten als in Oost- en Westmalle. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS). Ook Zoersel en Zandhoven scoren hoog in de hitparade van de duurste gemeenten van de provincie Antwerpen.

Wie vandaag een huis bezit in Oost- of Westmalle, woont in een goudmijn. Ook burgemeester Harry Hendrickx van Malle is zo iemand, al is hij daar zelf niet erg mee opgezet. ,,Want de hoge woningprijzen jagen onze eigen bevolking weg. Voor de jeugd is een huis in Malle stilaan onbetaalbaar geworden'', weet hij.

Dat Malle alleen Schilde moet laten voorgaan in het clubje van de duurste gemeenten, is voor de burgemeester geen verrassing. ,,Malle is centraal gelegen tussen Antwerpen, Turnhout en Lier. Nergens in Vlaanderen komen zo veel busverbindingen samen als bij ons. Alleen de kusttram doet misschien beter. Verder hebben we vijf middelbare scholen op ons grondgebied, maar ook nogal wat industrie en groen. Al die dingen samen maken dat Malle een heel aantrekkelijke gemeente is, waar iedereen wel zou willen wonen.''

Grondspeculatie

In Malle overstijgt de vraag dan ook ruimschoots het aanbod, waardoor de vastgoedprijzen de pan uitswingen. Met lede ogen kijkt het gemeentebestuur toe hoe welgestelde burgers uit Nederland en de stad Antwerpen met een dikke portefeuille in hun achterzak naar Malle afzakken en de markt van gronden en huizen opstomen.

,,We doen wat we kunnen om onze jongeren een kans te geven op een betaalbare woonst in hun eigen dorp'', zegt burgemeester Hendrickx. ,,Zo besliste de gemeenteraad een taks in te voeren op onbebouwde percelen. Op die manier hopen we grondspeculatie tegen te gaan en het aanbod enigszins op te schroeven.''

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio