Verzamelaar Roger Daniëls had ondergang van Artis voorspeld

Verzamelaar Roger Daniëls had ondergang van Artis voorspeld

Foto: © MDG

Artis-Historia heeft de boeken neergelegd. Wat in de toekomst met de Artis-punten moet gebeuren, was gisteren niet helemaal duidelijk. Standaard Boekhandel blijft ze minstens voorlopig inruilen, tegen de "prentwaarde", een kwart tot een derde van de boekenprijs. Meer dan twee miljoen Artis-boeken per jaar gingen zeven jaar geleden nog over de toonbanken.
Meer dan een miljoen Vlamingen spaarden Artis-punten, vaak voor neefjes of kleinkinderen. Eén van de fanatiekste is Roger Daniëls (56), gepensioneerd mijnwerker uit Beringen.

De tijd dat bijna elk Vlaams schoolkind Artis-prenten had, is al langer voorbij. De jongste jaren ging het verzamelen helemaal de dieperik in. Een drastische hervorming in de hoop het tij te keren, viel totaal averechts uit. Bij Standaard Boekhandel gaan nog niet de helft zoveel Artis-boeken de deur uit als een jaar geleden. Bij Delhaize loopt net nu een grote Artis-actie, waarbij kopers tot 8 september allerlei Artis-punten bovenop krijgen. "De actie loopt gewoon door", luidt het bij Delhaize. Hoe het met de punten zou aflopen wisten ze gisteren ook nog niet.

,,Ik ben het de grote heren in Mechelen nog gaan zeggen, dat ze een stommiteit uithaalden door het puntensysteem te veranderen. Maar ze hebben me niet willen geloven", vertelt Roger Daniëls uit Beringen, die de complete verzameling heeft.

,,Ik ben beginnen sparen toen ik een jongen van acht, negen jaar was, en ben er nooit mee gestopt. Ik had niet alleen Artis: ook Historia, Kuifje, Soubry, Zwarte Kat, Solo, later Initia, Delhaize, Végé, Planta ook en zelfs Côte d'Or, Jacques-chocolade en Kwatta. Nu blijft daar niets meer van over. Enkel Soubry doet dat nog. Bij Artis was het plezier er de jongste jaren af: je kon zelfs kampeergerief voor je punten krijgen, maar je moest ervoor tot in Wijnegem rijden."

Daniëls is een gepensioneerd mijnwerker, en heeft dus al een jaar of vijftien volop de tijd om zich aan zijn verzamelpassies te wijden. Als kleine jongen begon hij ter verzamelen omdat hij voor vanalles interesse had, en de mooie prenten hem veel leerden. "Dat was zo vroeger. Terwijl je de prenten inplakte, las je de boeken. Zo deden de mensen dat, en leerden ze bij. Maar nu moet je die prenten niet meer plakken, en is het dus niet meer interessant: de mensen sparen voor die boeken, en zetten die thuis onmiddellijk in de kast, en kijken er niet meer in."

Eigen Artis-club

De verandering gebeurde na de operatie-schoendoos die Post-dochter Vicindo lanceerde. Iedereen moest toen zijn punten inleveren. Daniëls weet het nog goed: ellenlange rijen stonden toen voor de Artis-winkels. Op tien maanden tijd werden 850 miljoen punten opgehaald. "Ik heb toen wel een miljoen punten ingeleverd", herinnert Daniëls zich.

Maar het nieuwe systeem werd geen succes. "Tegenwoordig moet je streepjescodes knippen", vertelt Daniëls. "Dat is toch hetzelfde niet. Ze zijn nu ook verplicht geworden om een waarde aan de punten te geven: voor punten krijg je 1 euro korting op de boeken, maar ook op andere zaken. Zelfs zaklampen of kampeergerief, maar daarvoor moet je wel naar Wijnegem. Dat is de enige eigen winkel die ze nog hebben. De rest zit vooral in de Standaard Boekhandel."

Daniëls heeft zelfs een Artis-club. "De mensen komen van ver bij mij. Ik ga dan voor hen naar de winkel, om de punten te gaan inleveren." Wat de toekomst brengt, weet ook hij niet. "Ik ben niet van plan om op te geven. Zolang Artis bestaat, ga ik door."

De boeken hebben door de jaren hun waarde gekregen: Daniëls heeft weet van boeken waar tot 25.000 frank (600 euro) voor geboden is. "Het waren zo mooie reeksen. Die van de Belgische steden. De natuur. De landen ook.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees