Politie Westkust en Charleroi breiden samenwerking uit

,,Slachtoffers in eigen taal aanspreken''

,,Slachtoffers in eigen taal aanspreken''

De politie van de Westkust en Charleroi heffen het glas na het samenwerkingsakkoord dat ze hebben afgesloten. Foto: © VHI

WESTKUST - Vooral door het slechte weer is de criminaliteit in de Westkustgemeenten De Panne, Koksijde en Nieuwpoort in juli sterk achteruitgelopen. Toch blijven nog bijna 70 procent van de daders Fransen. De inzet van Waalse politie-inspecteurs uit Charleroi helpt 's zomers de taalbarrières de wereld uit. Beide korpsen en burgemeesters gaven gisteren te kennen verder samen te willen werken, waarbij Koksijdse agenten in ruil steun geven bij de thuismatchen van SC Charleroi tegen Vlaamse ploegen.

In juli 2005 bleven in de Westkustgemeenten de autodiefstallen gelijk op vijf, werd één woninginbraak meer gepleegd dan de 16 in 2004, daalden de diefstalen uit voertuigen van 16 naar 11, de fietsdiefstallen van 92 naar 57 en het vandalisme van 87 naar 34. ,,Dat heeft veel met het weer te maken, maar ook met de extra slagkracht, die onze collega's uit Charleroi ons bezorgen'', stelt korpschef Nico Paelinck.

,,Het is belangrijk als slachtoffer jouw verhaal in jouw eigen taal te kunnen doen. Ondanks de daling van het aantal inbreuken blijven toch nog 70 procent van de daders en heel wat slachtoffers Franstalig. Franstalige collega's spelen perfect in op de verhoren van de Franstaligen. Het gros van onze 180 mensen is de Franse taal machtig, maar toch vatten zij soms belangrijke nuances niet'', vult commissaris Johan Geeraert aan.

,,Aanvankelijk werden de drie Waalse agenten, die permanent van eind juni tot begin september op de Westkust actief zijn, opgedeeld als derde man bij een patrouille. De verstandhouding met die mannen, die op de luchtmachtbasis van Koksijde verblijven en er van de accommodatie genieten, is dermate goed dat we uiteindelijk een extra gemengde Frans-Vlaamse patrouille in het leven konden roepen. Daardoor zijn er nu permanent vier patrouilles en een extra rechercheploeg op de baan, naast wijkagenten van de reguliere verkeerspatrouilles'', vertelt de commissaris.

Franstalige steun

,,De steun van de politie Charleroi wordt gecompenseerd door het uitsturen van een eskadron Westkustagenten, die de Vlaamse supporters tijdens de thuiswedstrijden in het Stade de Charleroi begeleiden, helpen en kalmeren. Telkens hebben daar twaalf mensen van de politie Westkust in totaal 1.410 uur tussen de voetbalfans in Charleroi geholpen'', aldus commissaris Geeraert.

Meteen na de evaluatie gisteren gaven zowel de politiechefs Nicholas Paelinck van de Westkust en Francine Biot van Charleroi, alsook de burgemeesters van Charleroi, Koksijde en De Panne de intentie te kennen verder te gaan met de samenwerking over de taalgrens heen.

,,Nu krijgen we de Franstalige steun van 27 juni tot 3 september. We willen die ook graag bekomen tijdens de paasvakantie en in de lange weekends van mei. Daartoe zouden onze agenten ook op nationale basketmatchen en concerten in Charleroi bijstand verlenen'', aldus nog korpschef Paelinck.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio