Nederlander van MrBookmaker.com riskeert zware straf

Stefan van Dijk vlucht voor gele dopingbusje

Stel: u bent profrenner en u ziet als u thuiskomt het gele dopingbusje van de Vlaamse Gemeenschap op uw oprit staan. Wat zou u dan doen? Stefan van Dijk van MrBookmaker.com-SportsTech hoefde er niet lang over na te denken: hij stoof er vandoor. Pech evenwel, de dokter had Van Dijk herkend. Hij riskeert nu een zware schorsing.

(HC)

De feiten dateren van 8 juni. Die dag kwam het 'gele dopingbusje' van dokter Hans Cooman in Oud-Turnhout bij Van Dijk langs. De Nederlander was niet thuis, maar volgens het proces-verbaal wou hij even voor 14 uur zijn oprit indraaien. Toen hij aan de overkant van de straat het busje bemerkte, remde hij, reed achteruit en stoof weg. Op het pv staat duidelijk dat de man in de donkerblauwe Audi A3 de desbetreffende renner was. Van Dijk schreef een brief dat hij die dag niet thuis was. Of die veel indruk maakte, is maar de vraag. Een dopingcontrole weigeren staat volgens artikel 21 van het Vlaamse decreet immers gelijk met een positieve controle.

Van Dijk is bezig aan een ijzersterk seizoen. Hij won al vier keer en staat tweede in de Continentale Tour. Aardig detail: de nummer één, de Duitser Stefan Schumacher, is ook al geschorst geweest voor dopinggebruik en ondertussen witgewassen.

Op de zitting gisteren bleef Van Dijk afwezig: hij rijdt morgen Parijs-Tours. Zijn advocaat Philippe Carsau hoopte op een voorwaardelijke straf. ,,Dit was een paniekreactie. Hij biedt zijn excuses aan.''

Het verhaal is bekend van een cafévoetballer die een dopingcontrole aan zijn laars lapte en 24 maanden werd geschorst. Over twee weken weet Van Dijk hoe de commissie denkt over deze inlandse 'primeur' bij de profs.

(HC)

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie