Ex-UCI-voorzitter HEIN VERBRUGGEN over 'dopingonthulling' ex-US Postal-dokter

© © Photo News

,,Die man weet niet waarover hij praat'', is het antwoord van Hein Verbruggen, de ex-voorzitter van de wereldwielerbond UCI, op Prentice Steffen. Die Amerikaanse arts beweert dat renners zich dit jaar in de Ronde van Frankrijk met hun eigen bloed hebben laten inspuiten, wat verboden is.

Frank VAN DE WINKEL

Tijdens trainingskampen is bloed afgetapt, kort voor de rit(ten) is het ingespoten. De inspuiting vond plaats na acht uur, het uur dat de controledokters van de UCI zo ongeveer langskomen. Dat beweert Prentice Steffen, oud-ploegarts van zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong. De man had het van ,,iemand uit het milieu'' schreef de Franse krant L'Equipe.

Verbruggen nam gisteren in Oostende deel aan een congres over

Overheden, bedrijfsleven en topsport

, net als IOC-voorzitter Jacques Rogge en David Stern, de baas van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Verbruggen gelooft Steffen niet: ,,L'Equipe kun je niet meer ernstig nemen. De eigenaar van die krant organiseert tevens de Ronde van Frankrijk. Als je dat weet, is elke objectiviteit ver te zoeken, maar dat durft u waarschijnlijk niet schrijven'', zegt de Nederlander, die een conflict heeft met de organisator van de Tour. ,,Ik heb het artikel niet gelezen. Hij weet duidelijk niet waarover hij praat. Als zijn verhaal klopt, hebben die renners hogere hematocrietwaarden

(het aantal rode bloedcellen in het bloed, red.)

dan de toegelaten vijftig procent. Dat betekent dat de renners na de rit, bij een controle, positief kunnen zijn.''

Eigen bloed een probleem

Klopt. In theorie, want in de praktijk daalt het hematocriet door de inspanningen en kan de renner vrijuitgaan. Verbruggen: ,,Als de renner ingespoten bloed heeft gekregen, wordt dat bij een controle ontdekt. Behalve als het om eigen bloed gaat, daarvoor zijn we een test aan het ontwikkelen.''

En daar nijpt natuurlijk het schoentje. Verbruggen zei nog dat ,,hij extreem teleurgesteld zou zijn'' als zou blijken dat Lance Armstrong in 1999 tijdens de Tour, die hij won, epo zou hebben genomen, zoals L'Equipe beweert. ,,Ik heb Armstrong altijd geweten als iemand die antidoping was. Daarom ook dat hij eens gezegd heeft:

Hier is een bedrag, doe ermee wat je wil.

Verbruggen zag er geen graten in om dat geld te aanvaarden. ,,We hebben er een machine mee gekocht om bloedcontroles mee te doen. Armstrong had me gevraagd om dit nooit naar buiten te brengen. Ik heb het wel gedaan, maar ik had het niet moeten doen'' zei hij, opvallend toch.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie