Rouches ook in laatste wedstrijd niet bij machte om een vuist te maken

Gent vernedert Standard voor eigen publiek

Ongeloof bij de Standard-trainers Stéphane Demol en Dominique D'Onofrio. Foto: © BELGA

Voor het eerst in elf jaar is Standard bij de eerste twee geëindigd maar het strandt wel op de minst benijdenswaardige positie. In de wedstrijd van de laatste kans gingen de Rouches zowaar met de billen bloot tegen een uitgekookt Gent. De 0-2 was niet meer dan logisch voor een bijzonder zwak Standard. Luik maakt zich op voor de voorrondes van de Champions League, AA Gent krijgt de Intertoto als beloning voor zijn terugronde.

Alleen God kan ons nog helpen'', had trainer Dominique D'Onofrio deze week verkondigd. Bij Standard was het besef groot dat het de titel vorige zondag op Roeselare had vergooid en dat de laatste speeldag eigenlijk maar een formaliteit meer was voor concurrent Anderlecht.

Na 23 jaar Standard was Standard nooit dichter bij de kampioenentrofee, anderhalve maand geleden droomde Luik zelfs van een unieke dubbel. Maar net als vorig seizoen (herinner u het strafschopdebacle op Oostende en de barrages tegen Genk) blijven de Rouches met een gigantische kater achter.

,,Ne faites pas des confettis de notre saison'', luidde een Luiks spandoek maar het afscheid van het seizoen '05-'06 was wel bijzonder pijnlijk. Het enthousiasme rolde aanvankelijk nog van de tribunes maar halverwege de eerste helft werd het muisstil op Sclessin. Grégoire deed het laatste tikkeltje hoop uiteenspatten door een slecht weggewerkte corner kurkdroog voorbij Runje te leggen. Even later werden de Rouches zelfs uitgefloten door hun eigen aanhang toen Pavlovic er 0-2 van maakte op aangeven van Grégoire.

De moed zonk een hulpeloos Standard in de schoenen en een antwoord op de achterstand kwam er niet. De Luikenaars sleepten zich als een gewond dier naar het seizoenseinde. De inbreng van Garbini, al vijf maand naast de ploeg, ten voordele van ervaren rot Léonard was een vreemde ingreep van D'Onofrio maar bracht geen soelaas. Ook met Kovalenko en Wamberto waaide er geen nieuwe wind door de Luikse gelederen. Povere schotjes van Kovalenko en Rapaic waren aanvankelijk het enige waarmee Standard doelman Herpoel in verlegenheid probeerden te brengen.

De voorsprong van AA Gent was dan ook verdiend. Het team van Georges Leekens voetbalde vrank vrij, goed georganiseerd en had al vroeger op afstand kunnen nemen. Boussoufa tikte de doorsteekbal van Grégoire echter met de schoenpunt op Runje.

Supporters willen Roussel

D'Onofrio greep in bij de rust en haalde Rapaic en Kovalenko naar de kant, Léonard en Negouai kregen dan toch hun kans. Het publiek vond er niks aan en een deel begon zowaar de naam van Cédric Roussel te scanderen, nochtans al sinds 30 oktober uit de gratie gevallen.

Gent zakte terug en liet de Rouches komen. Behalve een schuchter hakje van Tchité en niet eens zo gevaarlijke kopballen van Onyewu en Garbini gebeurde er evenwel weinig aan de kooi van Herpoel. De Buffalo's kwamen zelfs dichter bij een doelpunt maar Foley poeierde de bal van dichtbij over. De wedstrijd bloedde volkomen dood en zelfs al kwamen Negouai en Léonard nog dichtbij de 1-2, een troost zou het voor stille Luikse fans niet geweest zijn.

De prijzen worden uitgedeeld aan de streep, zegt een aloud cliché, maar dat bleek wel het geval voor Standard de jongste weken. De dreun op Anderlecht werd nooit echt verwerkt en sloeg de Rouches volledig uit koers. De Roeselaarse mirakeldoelman Biebauw stak Standard vorige week nog wat dieper onder de grond.

Dat de voorronde van de Champions League wordt gehaald is slechts een pleister op een houten been. Of zoals een ander spandoek stond te lezen (het is het laatste, beloofd): na 23 jaar op hete kolen zitten, laat de tweede plaats een bittere nasmaak. De sportieve vragen die nog ingevuld dienen te worden (spelers, technische staf, Preud'homme) zullen bepalen of Luik volgend jaar opnieuw een gooi kan doen naar de titel. AA Gent daarentegen kan na een fabelachtige terugronde naar de Intertoto en heeft zijn revanche voor de bekeruitschakeling beet.

Beluister de Sjotcast

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.