Het grotegeheim van Amerika

Nieuwe Dan Brown ,,De delta deceptie'' in afwachting van ,,The Solomon Key''

Nieuwe Dan Brown ,,De delta deceptie'' in afwachting van ,,The Solomon Key''

Succesauteur Dan Brown is dit jaar niet weg te branden uit de boekentoptiens. Foto: © AP

De boeken van Dan Brown zullen ook dit jaar prominent aanwezig zijn in de diverse boekentoptiens. In februari verschijnt de vertaling van Deception Point (De delta deceptie). Dan zullen alle boeken boeken die Brown tot nu toe geschreven heeft in de bestsellerlijsten staan.

Ook de hype rond de verfilming van De Da Vinci Code zal de verkoopscijfers opnieuw de lucht in sturen. De film met Tom Hanks in de rol van Robert Langdon, de geniale professor religieuze symboliek, staat geprogrammeerd voor de zomer.

Boodschappen in code

Zowel de Engelse als de Franse toeristische diensten verwachten een massa toeristen die de beroemde historische locaties uit de film, denk aan het Louvre of Westminster Abbey, met het boek in de hand of de film op hun netvlies zullen bezoeken. Zelfs het BBC-nieuws bracht onlangs een item over de speciale promoties die de Eurostar lanceert naar aanleiding van de verfilming.

Daarnaast is het aftellen naar de publicatie van de nieuwe thriller van Dan Brown die, zo voorspelt iedereen, de hysterie rond de Harry Potter- boeken veelvuldig zal overtreffen. Volgens de laatste informatie verschijnt The Solomon Key ,,ergens in het midden van 2006''. De hype rond de opvolger van De Da Vinci Code , die in ons taalgebied ruim één miljoen exemplaren heeft verkocht en wereldwijd meer dan veertig miljoen, wordt al behoorlijk aangezwengeld. Onlangs verscheen De geheimen van Dan Brown , een boek waarin journalist Greg Taylor probeert vast te stellen waar The Solomon Key waarschijnlijk over gaat.

De plot van The Solomon Key moet zowat het best bewaarde geheim in de uitgeverswereld zijn. Toch heeft Dan Brown in de schaarse interviews die hij toestaat al een tipje van de sluier opgelicht. Een meesterlijke zet is dat Brown en zijn uitgever op de omslag van De Da Vinci Code een aantal raadsels en gecodeerde boodschappen heeft aangebracht die verwijzen naar de plot van The Solomon Key . Op internet zijn er talloze discussieforums waar uitgebreid gediscussieerd wordt over de mogelijke oplossingen.

Skull & Bones

Zeker is dat Robert Langdon na zijn avonturen in Europa terugkeert naar de VS. Brown gaf zelf aan dat zijn volgende roman zich zal afspelen binnen de ,,oudste broederschap in de geschiedenis, de mysterieuze vrijmetselaarsloge.'' Hij zal, zo vertelt hij verder ,,de verborgen geschiedenis van de hoofdstad van de VS'' ontrafelen. Opnieuw zal Langdon onderduiken in de duistere wereld van sektes en geheime genootschappen.

Naast de Vrijmetselaarsloge zullen ook de Rozenkruisers, de Mormonen en zelfs de Ku Klux Klan opduiken. Een speciale rol is weggelegd voor Skull & Bones, een wat schimmige maar machtige organisatie van oud-studenten van de prestigieuze Yale universiteit waartoe ook George Bush en zijn laatste uitdager John Kerry toe behoren. Tijdens de verkiezingscampagne van 2004 raakte bekend dat beide kandidaten behoorden tot die organisatie maar geen van beiden wilde vertellen waar die organisatie voor stond en wat die deed.

Tijdens een vraaggesprek waarin Bush en Kerry gezamenlijk geconfronteerd werden met hun lidmaatschap van de vereniging zei Bush: ,,Dat is geheim, daarover kunnen we niet praten.'' Machtige mannen in mysterieuze genootschappen, dat is spek naar de bek van Dan Brown natuurlijk.

Browns voorliefde voor raadsels en cryptogrammen zal ook in The Solomon Key ruimschoots aan bod komen. Zowel beroemde monumenten als historische documenten zouden talrijke geheime boodschappen bevatten. Een voorbeeld is het grootzegel, zeg maar het wapenschild, van de VS dat in 1776 werd vervaardigd. In dat zegel zitten spreuken, dieren, getallen en gebouwen (onder meer een afgeknotte pyramide) die allemaal verwijzen naar de Grote Geheimen die Langdon deze keer moet ontcijferen. Zelfs het stratenplan van Washington herbergt geometrische geheimen.

Fans zullen smullen van de diverse complottheorieën die Brown naar boven spit. Critici zullen zijn nieuwe boek afdoen als een hoop onzin. Maar allemaal zullen we zijn nieuwe boek willen lezen. Auteur en uitgever lachen nu al in hun vuistje. Hun complot om zoveel mogelijk boeken te verkopen wordt voorlopig nog niet ontmaskerd.

GREG TAYLOR

De geheimen van Dan Brown , Podium. 6

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees