Deense cartoons wekken woede van moslimwereld

Met Mohammed wordt niet gelachen

Een Deense cartoon van de profeet Mohammed, met op zijn hoofd een tulband in de vorm van een bom-met- brandende-lont, wekt de woede van moslims in het hele Midden-Oosten. Denemarken heeft zijn burgers gewaarschuwd om niet naar Saoedi-Arabië te gaan. In de Gazastrook hebben gewapende mannen kort het kantoor van de Europese Unie bestormd om een verontschuldiging te eisen.

Wim DEPOORTERE

De rel begon in september toen eerst in de Deense krant

Jyllands-Posten

en later in een Noorse krant cartoons verschenen waarin de profeet Mohammed werd afgebeeld als een terrorist. De islam verbiedt sowieso afbeeldingen van de profeet Mohammed, laat staan als terrorist. De twee tekenaars van de cartoons hebben volgens de Deense krant doodsbedreigingen ontvangen.

De eerste protesten in de moslimwereld zijn intussen uitgegroeid tot een diplomatieke rel. De ambassadeurs van tien moslimlanden maakten op 20 januari in een brief hun beklag bij de Deense premier. Maar een verontschuldiging van premier Rasmussen kregen ze niet. De premier verdedigde het recht op vrije meningsuiting en zegt dat hij de kranten niet kan of mag vertellen wat ze moeten doen en laten.

Intussen escaleert de rel. Donderdag riep Saoedi-Arabië zijn gezant terug, en Egypte overweegt dezelfde stap. Libië sloot zelfs z'n ambassade in Kopenhagen. Van de weeromstuit riep het Deense rode Kruis twee werknemers uit Gaza en een uit Jemen terug. Denemarken roept z'n burgers op niet naar Saoedi-Arabië te reizen en maant landgenoten in moslimlanden aan tot voorzichtigheid.

Legoboycot

Gewone moslims tonen hun ongenoegen op hun manier: ze kopen niet langer Deense producten - van Legoblokjes tot cosmetica - en onder hun druk hebben verschillende supermarkten het Deense assortiment uit de rekken gehaald. Het effect blijft niet uit. Het Deense bedrijfsleven heeft aangedrongen bij de krant

Jyllands-Posten

om een verontschuldiging te publiceren. Het bedrijf Aria, een Europa's grootste producenten van melkproducten, heeft zelfs advertenties geplaatst in kranten in het Midden-Oosten om afstand te nemen van de tekeningen.

Het grootste moslim-orgaan ter wereld, de Organisatie voor de Islamitische Conferentie met zetel in Saoedi-Arabië, veroordeelt de cartoons, maar roept op tot vreedzaam protest. In Gaza is die oproep gisteren niet gevolgd. Tien Palestijnen gewapend met geweren en granaatwerpers marcheerden naar het hoofdkwartier van de Europese Unie in Gaza stad. Ze vuurden in de lucht, eisten een verontschuldiging en dreigden dat de veiligheid van Denen en Noren niet gegarandeerd was. Daarop staken ze de vlaggen van Noorwegen en Denemarken in brand, en schilderden een voetafdruk op de Deense vlag, een ernstige belediging voor moslims.

Denen bedreigd

In de stad Qalqilya, op de Westbank, demonstreerden tienduizenden mensen, terwijl ze riepen om verontschuldigingen en Deense vlaggen in brand staken. Hamas, de radicale partij die vorige week de Palestijnse parlementsverkiezingen won, drong bij moslimlanden aan op ,,afschrikkende stappen tegen idioot Deens gedrag''.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie