JEAN-MARIE DEDECKER speelt dopingdossier door aan gerecht

,,Het hele dopingnetwerk moet worden ontrafeld''

Jean-Marie Dedecker verandert het geweer van schouder. De wielerbond doet wat ze wil, zegt hij, maar ,,ze zijn rechter en partij. Bovendien dealt iemand van de wielerbond doping. Dat heb ik niet van horen zeggen, dat heb ik zelf gezien.'' En dus stapt de VLD-senator met zijn dopingdossier naar de hoogste hormonenjager van dit land: de hormonenmagistraat Johan Sabbe. ,,De toekomst van jonge wielrenners staat op het spel.''

Hans Jacobs

De speaker met de microfoon weerklinkt op de achtergrond. Jean-Marie Dedecker was gisternamiddag een aandachtig toeschouwer op de veldrit van Eernegem. ,,In het wielermilieu lachen ze niet meer met Dedecker, hoor'', zegt hij monkelend.

Als er iets is waar Dedecker niet tegen kan, is het dat hij niet au sérieux wordt genomen. Niet voor niets komt hij uit het judo - respect voor de tegenstander is er een van de hoogste stelregels. Dus besloot hij om na zijn onderhoud met de wielerbond naar de hormonenmagistraat Johan Sabbe te stappen. ,,Als de wielerbond iets wil doen aan het dopinggebruik, voor mij niet gelaten, maar het is hetzelfde als naar de voetbalbond stappen met misbruiken. Dat levert weinig tot niets op.'' Bovendien is de wielerbond rechter en partij, zegt Dedecker.

Salzburg

Zijn beschuldigingen nemen plots een andere omvang aan. Eerst ging het om drie Belgische toprenners die een epo-kuur volgden in Italië. Daarna had Dedecker weet een vierde renner die om doping had gevraagd. In een volgend stadium werd Dedecker naar eigen zeggen overstelpt met reacties uit het wielermilieu, dat met nieuwe dopingverhalen op de proppen kwam.

Nu is Dedecker zijn dossier heel wat omvattender en dus nog veel serieuzer te nemen. In het dopingdossier van de VLD-senator circuleren onder meer de namen van een twintigtal renners. Een paar van hen zijn op het WK wielrennen in Salzburg aan de slag, zegt hij.

Maar het gaat hem in de eerste plaats niet om de renners, wel om de malafide entourage die het wielrennen in de greep wil krijgen. Dedecker verrast: ,,Iemand van de wielerbond is zelf een dopingdealer. En dat heb ik niet van horen zeggen, ik heb het zelf gezien.'' Dedecker speelde het gerecht ook namen door van andere dealers, van begeleiders, leveranciers. ,,Het gaat me niet meer om de ouderen, die wielrenners doen wat ze willen en aan hen kan ik waarschijnlijk toch niet aan'', zegt Dedecker. ,,Maar de jeugd mag niet kapotgaan, daar wil ik me voor inzetten.''

Vraag is wat de hormonenmagistraat Johan Sabbe zal aanvangen met zijn dopingdossier. Renners zullen niet positief worden bevonden, zo geeft Dedecker toe. Officieel is er immers geen enkele renner betrapt op doping.

Hypocriet

,,Het gaat me niet zozeer om de renners, maar het hele, hypocriete dopingnetwerk moet worden ontrafeld. En alleen het gerecht kan zowel de gebruiker, als de dealers en alle tussenpersonen straffen.''

Dedecker maakt zich sterk: het dopinggebruik in het wielrennen ,,gaat niet om alleenstaande gevallen, maar is georganiseerd, en het gaat niet alleen om onopspoorbare producten zoals groeihormoon, maar om alle soorten doping''.

Johan Sabbe, de hoogste hormonenjager van België, nam notie van Dedeckers dopingdossier en ,,luisterde geboeid''. Sabbe heeft evenwel andere katten te geselen: het opsporen van de hormonenmaffia in de vleesindustrie, om maar één ding te noemen. Het is zeer de vraag of het dopingdossier van Dedecker bovenaan op de prioriteitenlijst zal staan. Dedecker: ,,Als het gaat om enkele individuele dopinggevallen waarschijnlijk niet, maar wel als het gaat om georganiseerd dopinggebruik en als de toekomst van jonge wielrenners op het spel staat.''

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie