Stadsvesten verlicht voor joggers en wandelaars

Stadsvesten verlicht voor joggers en wandelaars

Rik Pets houdt een pleidooi voor de verlichting van de Lierse stadsvesten. Foto: © INGE VAN DEN HEUVEL

LIER - OCMW-raadslid Rik Pets (LMM) heeft een voorstel klaar om de stadsvesten te verlichten. ,,Overdag zijn ze een welgekomen plek voor joggers en wandelaars om in het groen rond de stad te lopen of te wandelen. Maar indien de stadsvesten een openbare verlichting zouden krijgen, zouden deze ook 's avonds door de sportievelingen en wandelaars kunnen benut worden. Mogelijk komen ze dan ook voor toeristische avondwandelingen in aanmerking'', werpt Pets op.

De stadsvesten vormen een groene gordel rond Lier. Door de jaren heen hebben ze alle een eigen benaming gekregen zoals Begijnenvest, Bergmannvest, Davidvest, Spuivest en ook Sionsvest. Bovendien sieren enkele monumenten zoals het Spui maar ook de standbeelden van David, Bergmann, de oorlogsslachtoffers en de politieke gevangen het cadetje de vesten, terwijl de Sint-Ritakapel niet alleen naar de hopeloze gevallen maar ook naar de bevrijding uit de concentratiekampen van WOII verwijst.

Meerwaarde

Vroeger werd al een keer geopperd om de stadsvesten te verlichten maar toen werd het voorstel niet ernstig onderzocht. Pets is van oordeel dat de verlichting ervan voor de stad een belangrijke meerwaarde kan hebben en dat op verschillende vlakken. ,,Er zijn vooral ook de joggers waarvan het aantal almaar toeneemt. Veel mensen hebben pas de kans te joggen nadat ze van hun werk komen en in de winterperiode is dit niet mogelijk omdat het er pikdonker is. Bovendien wordt van de vesten geregeld gebruik gemaakt door schoolgaande jeugd en fietsers. Die rijden veel veiliger over de stadsvesten en zo zouden ze dan ook de drukke straten tijdens de avonduren kunnen vermijden'', legt Pets verder uit.

Veiligheid

Hij oppert dat alleszins een goede verlichting de veiligheid moet verhogen en dat verlichte stadsvesten ook dienstig kunnen zijn voor toeristische wandelingen. Pets beseft dat de stadsvesten beschermd zijn maar is van oordeel dat de verlichting op een harmonieuze manier kan aangebracht worden zodat bijvoorbeeld de wortels van de bomen niet beschadigd worden. Rik Pets vraagt het stadsbestuur om een degelijk onderzoek naar de verlichting van de stadsvesten te doen omdat hij meent dat heel wat Lierenaars er gebaat mee zijn.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio