615 kathedraaltrappen voor sportieve toeristen

ANTWERPEN - Sportieve toeristen kunnen ook dit zomerseizoen de 615 trappen van de kathedraaltoren op. Drie groepjes van 15 mensen mogen woensdag 14 april genieten van het panoramisch uitzicht, net zoals elke maandag en woensdag tot oktober. De stad knoopte vier jaar geleden opnieuw met deze traditie aan.

Na een korte toelichting over beiaardmuziek in het Vleeshuis, mogen toeristen de 123 meter hoge kathedraaltoren op. Let wel, een goede conditie is vereist om de 615 smalle trapjes aan te kunnen.

En natuurlijk heb je best geen zelfmoordgedachten. Zo sprongen Willy Molkau (18) en Maria Peeters (18) 91 jaar geleden naar beneden, op 25 april 1913. Het koppel wilde trouwen, maar botste op het veto van hun ouders. Ze vonden dat hun leven dan geen zin meer had en besloten tot hun wanhoopsdaad. Of deze tragische sprong in 1913 de reden is dat mensen niet meer de toren op mochten, is twijfelachtig. Al duikt het verhaal dikwijls op.

De 124 meter hoge toren hoort trouwens niet echt bij de kathedraal en is ook geen eigendom van de kerkfabriek. De toren valt onder de stad en was een soort belfort waar een bewaker zat. Als een soort 100-centrale avant a lettre, alarmeerde hij bij onheil heel Antwerpen door de klokken te luiden. De twee torenwachters staan nu trouwens nog steeds op de loonlijst van de stad. Ze moeten het grote uurwerk onderhouden en de vlaggen hangen. Daarnaast klimmen ook de beiaardiers regelmatig de 615 trappen op. De twee torenwachters nu werken nog amper deeltijds in hun toren. Een heel verschil met vroeger toen er zelfs zestien mensen aan de slag waren.

Wedden voor jenever

Toeristen kunnen in het zomerseizoen elke maandag en woensdag de toren op, wel langs de wenteltrap.

140 jaar geleden deed Jaak Versteylen het langs de buitenkant, op 2 november 1864. De 19 jarige steenkapper wedde met zijn ploegmaats die de toren restaureerden voor een kwart liter jenever. Hij had er anderhalf uur voor nodig, om de 123 meter langs te gevel te klimmen. Vanop de haan, wuifde hij de talloos toegestroomde sinjoren toe. Jaak Versteylen werd bij verstek tot één maand gevangenis en 100 frank boete veroordeeld, voor het beschadigen van openbare gebouwen. Later opende de durfal nog een café in Berchem: bij de torenklimmer.

De torenbeklimmingen, elke maandag en woensdag tot oktober om 12, 13 en 14 uur. Deelnemers moeten wel 8 jaar zijn. Het kost 7,5 euro en er wordt in het Vleeshuis gestart. Inlichtingen: 02/233.64.04

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio