Wijk Mosco in Zulte viert feest aan huis van Magnus Backstedt

Volksfeest voor wielerheld

Volksfeest voor wielerheld
De Zweedse wielrenner Magnus Backstedt, die aan de Warandestraat in Zulte woont, kreeg zondagavond bij zijn thuiskomst een daverende ontvangst voor zijn overwinning in de harde klassieker Parijs-Roubaix. Het initiatief van het wijkcomité Mosco sloeg aan: bijna tweehonderd mensen verdrongen zich rond het huis van de vriendelijke Zweed. Het bier vloeide rijkelijk en ploegmaat Andrea Tafi liet zich met Italiaanse charme de blikken van de vrouwen welgevallen.

Dat Magnus Backstedt een sterke renner is, dat wisten ze al in Zulte. Leden van het wijkcomité Mosco volgen zijn prestaties al een tijdje. Zo reed Magnus vorig een sterke Giro als winnaar van de tussenspurten en als nipt geklopte in de tijdrit. Een Mosco-delegatie volgde hem ook tijdens het wereldkampioenschap tijdrijden in Zolder. De Zweed, vorig jaar in loondienst van een Deens team en dit jaar lid van het Italiaanse Alessio-Bianchiteam, is wel niet veel thuis. ,,Maar als hij thuis is, kunnen we er gemakkelijk een praatje mee slaan. Hij spreekt voortreffelijk Nederlands'', weet men in Zulte.

De overwinning van de rijzige Backstedt kwam er een tikkeltje onverwacht. Magnus behoorde niet tot het kransje topfavorieten maar was uiteraard een belangrijke outsider. Die rol speelde hij dus met veel succes. Toen hij als eerste over de streep van de wielerbaan van Roubaix bolde, schoot het wijkcomité Mosco snel in gang. Hun inwoner moest en zou een memorabele ontvangst krijgen. Er werden slogans op de grond gekalkt, er verschenen her en der spandoeken en aan het huis van de Zweed werd een oude fiets opgehangen. En uiteraard werd de nodige hoeveelheid drank aangevoerd voor een spontaan volksfeestje op straat.

Zuiderse charmes

Het enthousiasme steeg ten top toen de bus van Alessio-Bianchi de Warandestraat indraaide met ploegmaats als Baldato, Scott Sunderland en die andere Parijs-Roubaix-winnaar Andrea Tafi. Onder het motto Mannen weten waarom schrokken de renners er niet voor terug om menig flesje Jupiler soldaat te maken. Magnus was dolgelukkig met het eerbetoon en ook zijn teamgenoten vonden het leuk toeven in Zulte. Andrea Tafi haalde al zijn zuiderse charmes boven om het vrouwelijke gezelschap te imponeren. Die jolige stemming ging nog menig uurtje door.

Terug naar Engeland

Opmerkelijk is wel dat Magnus Backstedt net nu Zulte zal verlaten. Na vier jaar verblijf in de Leiegemeente wil zijn Engelse vrouw terug naar Wales. Maar Magnus zal Zulte nooit meer vergeten. Hij komt zelfs nog ieder jaar terug. Tijdens de periode van de voorjaarsklassiekers wil hij enkele maanden in Zulte logeren. Bij zijn buur Jean-Pierre De Graeve met wie hij intussen goed bevriend is.

Ook gisteren bleef de wielergekte nog een beetje hangen in Zulte in de vorm van een 'fietsbedevaart'. ,,Nogal wat wielertoeristen kwamen een kijkje nemen aan het huis van de kassei-winnaar'', aldus wijkbewoner, volksvertegenwoordiger en fietsliefhebber André Denys.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio