Nieuwe plannen tegen strandvandalisme

BLANKENBERGE - Marc Dhondt, politie-inspecteur en aanspreekpunt voor dijk en strand, loopt met de idee rond om de strandcabines te voorzien van het telefoonnummer van de politie. ,,Appartementsbewoners zien soms bepaalde zaken gebeuren op het strand die niet door de beugel kunnen maar kunnen de politie niet verwittigen omdat ze het oproepnummer niet kennen'', zegt hij.

Er gaat bijna geen week voorbij of de badkarhouders worden met standvandalisme geconfronteerd. Net voor de paasvakantie, toen de ,,baigneurs'' nog maar pas op het strand stonden, werden al in strandtenten ingebroken. Vorig weekend werd de buitenverlichting van de Havana Club aan diggelen geslagen en op de zeedijk sneuvelde een rolluik van het ijsstandje van Erwin Renders op de zeedijk.

Volgens politie-inspecteur Marc Dhondt kan dat worden vermeden. ,,Het is frustrerend dat tijdens de vaststelling van de schade bewoners van de zeedijk vertellen dat ze de feiten zagen plegen. Ze wilden de politie verwittigen maar kennen het telefoonnummer niet. Het strand is een kwetsbaar gebeid en met preventieve maatregelen kunnen wij vandalisme aanpakken'', zegt Marc Dhondt.

Zijn plan omvat het aanbrengen van een pictogram met het nummer van de politie op de strandtenten. ,,Voor het pictogram kan een gemaskerd persoon met een rugzak worde gebruikt met daarnaast het oproepnummer van de politie. Wie de diensten dan oproept, moet dan wel een duidelijke plaatsbeschrijving meegeven, zodat snel kan worden ingegrepen'', vertelt Marc Dhondt.

De voorzitter van de Badersbond, Frank Meyers, en een aantal van zijn collega's staan positief tegenover het voorstel.

,,Voor de start van het hoogseizoen hebben wij nog een bijeenkomst van de badkarhouders. In die vergadering wordt het voorstel voorgelegd. Ik sta tegenover het plan zeer positief en het is niet uitgesloten dat wij het voor het hoogseizoen doorvoeren'', zegt Frank Meyers.

Wie vandalisme opmerkt kan nu al bellen naar de politie op 050-42.98.42

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio