Tomaten nog nooit zo duur

Tomaten nog nooit zo duur
De vorstschade in Spanje en Italië jaagt de groenten naar recordprijzen. In de Belgische veilingen zijn de tomaten, courgettes en broccoli meer dan een kwart duurder in vergelijking met maandag. De consument betaalde gisteren tot 3,50 euro voor een kilogram trostomaten.

De inlandse wintergroenten die op het veld worden geoogst zijn deze dagen meestal relatief goedkoop, maar door de aanhoudende vorst in het Middellandse Zeegebied stijgen ook hier de prijzen van onze spruitjes en veldsla. Het verminderde aanbod van mediterrane groenten laat zich meteen gevoelen op de veilingprijzen.

,,De consument betaalt nu 2,7 euro voor een kilogram Spaanse tomaten. Een paar dagen geleden was dat nog maar 2 euro. Ook de courgettes zijn veel duurder. Nu betaal je 1,25 euro per stuk, voordien was dat 0,80 euro. Andijvie wordt 35 cent duurder en ligt nu voor 1,35 euro in de rekken'', zegt Chris Cherretté, zaakvoerder van Fruitpaleis in Ninove. De prijs van verschillende Belgische groenten schiet de hoogte in. ,,Dat is geen goede zaak voor onze telers. Die mensen hebben het al zo moeilijk. Door de overproductie worden immers lage prijzen afgedwongen'', zegt de groeteboer.

Winkelier Jan Everaert in Drongen verkoopt zijn broccoli voor 2,5 euro. ,,Niet goedkoop, maar als de prijzen stijgen is dat ook voor mij een slechte zaak. Dan neem ik minder winst op het product. Inlandse tomaten die ik voor 4,80 aankoop, kosten in de winkel 5,50 euro. Daar kan je niet veel aan verdienen. Als een product laag geprijsd staat, durf ik er wel een euro bijdoen. Ik ben mijn eigen baas en kan dus vlot inspelen op de prijsschommelingen. Wat doe ik als bepaalde groenten duur zijn? Dan promoot ik alternatieven zoals spruiten en prei.''

Een aanrader voor wie wil besparen: koop witloof. De prijs van deze vollegrondgroente daalt en kost nu tussen 1,20 en 1,50 euro per kilogram.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees