Overleven. Canvas - 22u25

Prematuurtjes worden groot

Prematuurtjes worden groot
Ongeveer zeven procent van alle zwangerschappen mondt uit in een vroeggeboorte. De prematuurtjes hebben steeds meer overlevingskansen. Maar de allerkleinsten, geboren na een zwangerschap van minder dan 26 weken, kunnen enkel overleven met behulp van moderne technologie en zware intensieve zorgen. De beslissing die artsen nemen in de eerste minuten na de geboorte zijn cruciaal voor hun verdere levensontwikkeling.

In Overleven volgen we een aantal families met kinderen die in 1995 extreem vroeg geboren werden. Leila Guildorf zag na 23 weken het levenslicht. Ze groeide op als een gezonde baby. Thomas Rice werd op tweejarige leeftijd doof en reageerde niet op andere mensen. Soms denkt zijn moeder dat het beter was dat hij de geboorte niet had overleefd. Maar nu Thomas negen jaar is, gaat het zichtbaar beter. Bright Asamany werd na 24 weken geboren, kreeg kort nadien een hersenbloeding en moet leven met een zware handicap.

De families nemen deel aan een Britse studie die de ontwikkeling van de prematuurtjes in verschillende stadia van hun leven volgt. De reportage zorgt voor een nieuwe kijk op een zeer emotioneel debat waarbij enkele Vlaamse wetenschappers de situatie in België toelichten aan de hand van Seppe Bastiaens, een jongen van vier jaar, die na 25 weken te vroeg geboren werd met allerlei afwijkingen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees