Belg verwacht pensioen pas op 61

Door het politieke debat over de eindeloopbaan, heeft de Belg zijn pensioenverwachtingen bijgesteld. Hij ziet zich pas op z'n 61ste met pensioen te gaan, hoewel hij dat liever op zijn 56ste al zou doen. In 2000 hield de Belg nog rekening met pensioen op 59 jaar.

Dat is de conclusie van de jaarlijkse pensioenbarmeter van bankverzekeraar Axa. De blijvende hoop om toch vroeger met pensioen te kunnen gaan, is geen typisch Belgisch fenomeen, stelt Axa-directeur Jacques Monheim vast. ,,Ook in andere Europese landen en zelfs in de Verenigde Staten willen ze liefst op 55 of 56 jaar stoppen met werken. Maar daar ligt de werkelijke pensioenleeftijd al een tijdlang op 62 of 63 jaar. België volgt nu die trend.''

Nauwelijks 14 procent van de actieve Belgen heeft een idee over de grootte van zijn latere pensioen. Niettemin beginnen de Belgen zich steeds beter en vroeger financieel voor te bereiden op hun pensioen.

Vanaf gemiddeld 32 jaar wordt er aan pensioensparen gedaan. Samen met de wettelijke pensioenbijdragen zou het gaan om 266 euro per maand. (JIR)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees