ARGENTIJNSE OFFICIER IN SPANJE VEROORDEELD VOOR MISDADEN TIJDENS VUILE OORLOG

Junta-militair krijgt 640 jaar

Junta-militair krijgt 640 jaar

Adolfo Scilingo Foto: © BELGA/AFP

Een militair die tijdens de dictatuur in Argentinië opposanten levend uit het vliegtuig in zee gooide, is gisteren in Spanje veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid. Hij kreeg 640 jaar cel. Spanje heeft een genocidewet die dit mogelijk maakt.

Adolfo Scilingo, die onder de Argentijnse dictatuur van 1976 tot 1983 - de zogenaamde Vuile Oorlog - een officier in actieve dienst was, praatte zichzelf aan de galg. In 1995 probeerde hij zijn geweten te ontlasten door over de wreedheden van het regime te vertellen aan een journalist. Scilingo kreeg na publicatie doodsbedreigingen en trok met zijn verhaal de plas over naar Spanje. Daar vervolgt onderzoeksrechter Baltasar Garzón verbeten de kopstukken van de juntas in Chili en Argentinië.

Hij getuigde bij Garzón over de misdaden van hem en vooral van oversten. Maar toen gebeurde wat hij niet had verwacht: de onderzoeksrechter richtte zijn pijlen op Scilingo zelf. Sinds januari van dit jaar stond hij in Madrid terecht voor genocide, 30-voudige moord, 93 klachten van mishandeling, 255 van terrorisme en 286 van marteling. Nadat hij zijn benarde positie ingezien had, trok hij zijn verklaringen in. Scilingo zei hij dat hij zijn aandeel verzonnen had om zeker te zijn dat Garzón een dossier zou openen tegen anderen. Maar drie Spaanse rechters veroordeelden hem gisteren tot 640 jaar gevangenisstraf: 21 jaar voor elk van de 30 moorden op zijn naam, vijf jaar voor marteling en vijf voor onrechtmatige opsluiting.

Dodenvlucht

Scilingo was een jonge officier toen in 1976 de militairen de macht overnamen in Argentinië. Een jaar later werd hij geplaatst in de Technische School van de Marine in Buenos Aires, de beruchtste van de vier centra in de hoofdstad waar opposanten werden gemarteld. Onder de junta zouden naar schatting 30.000 mannen en vrouwen verdwenen zijn. In zijn verhoor bij Garzón vertelde Scilingo hoe gevangenen die overleden tijdens de martelingen werden verbrand, en hoe hij daarvoor benzine leverde.

Zwangere gevangenen werden in leven gehouden tot ze bevallen waren. ,,Om humanitaire redenen konden we ze niet elders onderbrengen. Ik bedoel elimineren. We moesten wachten tot ze bevallen waren'', zei hij tijdens dat verhoor, waarvan tijdens het proces fragmenten zijn afgespeeld. De baby's kregen een vervalst geboortecertificaat, met de naam van de militairenfamilies die het kind ,,adopteerden''. De moeder verdween.

Scilingo nam ook deel aan de zogenaamde dodenvluchten, waarbij opposanten vanuit het vliegtuig naakt en gedrogeerd in zee werden geduwd. Tijdens de reis zetten de militairen muziek op en moesten de gevangenen dansen ,,opdat ze een gelukkige dood zouden hebben''. Ze kregen twee kalmerende spuitjes van een militaire arts voor ze levend in zee gedumpt werden, vaak met rotsen of zware voorwerpen om de lichamen te doen zinken. Hij deed er twee - ,,er werd geroteerd om iedereen de eer te laten deel te kunnen nemen aan de oorlog tegen de subversieven''. Een vlucht met dertien mensen en een met zeventien, vandaar de dertig aanklachten wegens moord tegen hem op het proces.

Zondebok

Slechts een van de vele getuigen die hun dramatische verhaal voor de rechters vertelden, kon Scilingo formeel herkennen en plaatsen in de militaire school in Buenos Aires. De gevangenen werden meestal geblinddoekt gehouden. Zwakke bewijslast was dan ook de voornaamste lijn van verdediging van Scilingo's advocaten. Zij menen dat hun cliënt tot zondebok wordt gemaakt van een heel regime en gaan in beroep.

Scilingo kon in Spanje vervolgd worden omdat het land een genocidewet heeft die het toelaat om genocide en misdaden tegen de menselijkheid te vervolgen. Ook als ze gepleegd zijn in een ander land dan Spanje en ook als dader noch slachtoffer Spaans is. België had een gelijkaardige wet, maar die is in 2003 onder druk van de Verenigde Staten afgeschaft.

Onderzoeksrechter Garzon begon zijn jacht op junta-daders in 1993 na klachten van Spaanse nabestaanden. Op dat moment kenden daders van dergelijke misdaden in Argentinië onschendbaarheid voor vervolging. Ondertussen is onder de nieuwe president Nestor Kirchner de onschendbaarheid opgeheven. Hierdoor zijn oude rechtszaken tegen militairen heropend.

(IVD)

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees