Restauratie nam dertig jaar in beslag

Abdijtoren open voor toeristen

Abdijtoren open voor toeristen

Een handvol Truienaren bezocht de gerestaureerde toren. Ze keken vanuit een nieuwe hoek naar stad en omgeving. Foto: © DGW

SINT-TRUIDEN - Een waw-gevoel, dat is wat de bezoeker overvalt als hij via een galerij van 196trappen de 37,76meter hoge gerestaureerde abdijtoren overwonnen heeft en het metalen platform op de top bereikt. Dan krijgt hij een adembenemend uitzicht op de stad en de wijde omgeving. Sint-Truiden krijgt er op 1mei een waardevolle toeristische attractie bij.

Dertig jaar na de brand en twee jaar na de start van de restauratiewerken is er weer leven in de abdijruïne. Vanaf 1 mei is de toren toegankelijk voor het publiek. De eerste bezoekers reageerden enthousiast op het vernieuwde monument.

,,Dit wordt een succes'', zegt Adrien Masset, die bijna dagelijks vanuit de naburige apotheek tegen de toren aankijkt. ,,Het uitzicht van op de toren is indrukwekkend.''

Flor Van Roye, die samen met de Truiense gidsen de gerestaureerde toren vorige week exploreerde, is vol lof. ,,De gidsen waren voor de start terughoudend, maar bij het beklimmen waren ze aangenaam verrast. De begeleidende panelen en de vijf ervaringsplateaus maken van de beklimming een wetenschappelijk en pedagogische verantwoorde onthulling. De vrees dat de 196 trappen te zwaar zouden zijn voor de modale bezoeker verdween in de loop van het bezoek. De plateaus geven de nodige rust op de tocht naar boven.''

Einde van discussie

Met de bouw van een platform op de toren komt in Sint-Truiden een einde aan de jarenlange discussie over zin en onzin van een nieuwe spits op de romp van de 11de-eeuwse toren, het oudste restant van de voormalige Benedictijnenabdij. Voor- en tegenstanders van een nieuwe spits leggen zich - zij het voor sommigen met tegenzin - bij de nieuwe constructie neer.

Evenmin als de verguisde en intussen ontmantelde millenniumspits vindt de huidige afwerking van de toren genade in hun ogen. ,,Het is positief dat de toren bewaard wordt en niet verder verkommert, maar de toegankelijkheid kon evengoed gecombineerd worden met een spits, die in perspectief met de Onze- Lieve-Vrouwtoren en de stadhuistoren staat. Nu wordt de toren tot een lelijke uitkijktoren gereduceerd, terwijl de romp om een spits smeekt'', vertelde kunstenaar Hugo Duchateau, ontwerper van het naast staande Trudo- beeld.

Toegang met badge

De restauratie van de toren is na de vernieuwing van de crypte, de academiezaal en het archeologisch veld het orgelpunt in een hele reeks werken in de abdijsite. De restauratie kostte ruim twee miljoen euro.

Met de opening op 1 mei zet Toerisme Sint-Truiden tevens een geïntegreerd toegankelijkheids- en bewakingsproject op. Poorten worden via een badge geopend en camera's staan in voor de veiligheid. Toeristen kunnen met hun ticket de abdijtoren, de crypte en de kapel van het Kapucijnenklooster bezoeken.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio